Protest kleunt mis

Wie tegen IMF en Wereldbank wil protesteren zal het financiële nieuws in de gaten moeten houden. Dat bleek zaterdag toen zo'n tachtig mensen namens de `Vrije Zone' demonstreerden tegen deelname van ING aan de jaarvergadering van de twee organisaties in Praag. Het protest had echter plaats bij de woning van Godfried van der Lugt, die al in mei vertrok als topman bij de bank/verzekeraar.

Van der Lugt, die in zijn huis Amsterdam Zuid niet aanwezig was, zal gezien zijn vertrek bij het concern ook niet namens ING in Praag aanwezig zijn. ,,Een miskleun'', erkent de Vrije Zone. ,,We kregen foute informatie.'' Volgens de demonstranten zou Van der Lugt in Praag ,,als voorzitter van de ING Groep erop toezien dat zijn westerse onderneming nog rijker en machtiger wordt ten koste van de inwoners van de zuidelijke arme landen''.

Na een fluitconcert in de Amsterdamse componistenbuurt ,,om ING terug te fluiten'' gooiden ze nog met kleine steentjes en pamfletten naar de woning van Van der Lugt.

Het is de bedoeling dat dergelijke politieke betogingen voortaan iedere zes weken worden gehouden. Zaterdag waren actievoerders uit onder meer de krakerswereld, de Autolozen en Groen Front! aanwezig. Eerder op de dag betoogden ze bij het monument voor Van Heutz – in hun ogen symbool voor het kolonialisme en de onderdrukking van de armen.