Minister Suriname botst met het OM

De Surinaamse minister van justitie, S. Gilds, is in aanvaring gekomen met het eigen openbaar ministerie (OM) over de `Decembermoorden'. Gilds wil dat het OM een vooronderzoek naar deze moorden staakt. Volgens hem is moeten er eerst ,,maatregelen worden getroffen die een onderzoek garanderen'', aldus een woordvoerder van Gilds' partij, de SPA.

De woordvoerder stelt verder dat de minister geen vertrouwen heeft in de waarnemend procureur-generaal Rozenblad. Hij is bang dat zij het onderzoek zal frustreren. Rozenblad heeft in een reactie gezegd dat Gilds ,,in strijd met de grondwet'' handelt. Zij wees erop dat het OM onafhankelijk is.

Bij de Decembermoorden werden in 1982 vijftien vooraanstaande kritici van het toenmalige militaire bewind zonder enige vorm van proces doodgeschoten. Ex-legerleider Bouterse heeft meermalen gezegd verantwoordelijk voor de gebeurtenis te zijn. De Surinaamse justitie heeft de afgelopen jaren evenwel niets gedaan om de Decembermoorden te onderzoeken.

In december zullen de moorden volgens de Surinaamse wet verjaren. Naar nu pas is gebleken heeft Rozenblad in februari stappen ondernomen om dit te stuiten. Bronnen binnen de SPA stellen dat dit alleen is gebeurd om te voorkomen dat een eventuele vervolging in Nederland zal plaatsvinden. Volgens deze bronnen heeft Bouterse de afgelopen weken intensief contact met Rozenblad gehad. Bouterse riep vorige week justitie in eigen land al op om een onderzoek te starten. Ook overhandigde hij Rozenblad een brief met dezelfde strekking.

Morgen buigt het Amsterdamse Gerechtshof zich opnieuw over de vraag of een eventuele vervolging in Nederland zou moeten plaatsvinden. In een tussenarrest heeft het Hof gesteld dat dit ,,opportuun'' zou zijn, vooral omdat een rechtsgang in Suriname niet waarschijnlijk was. Als het OM in Paramaribo toch besluit een onderzoek in te stellen, lijkt een vervolging in Nederland minder waarschijnlijk.

De SPA is de kleinste partij in de Surinaamse regering en het meest uitgesproken over de Decembermoorden. Het is nog niet duidelijk wat het standpunt van president Ronald Venetiaan over het onderwerp is.