Internationaal

LONDEN

De meeste toonaangevende Europese beurzen waren vanmorgen somber gestemd. Het pessimisme op de beursvloeren werd vooral veroorzaakt door de verliezen van de Amerikaanse Nasdaq, de relatief lage koers van de euro en de hoge olieprijs.

Op de Londense effectenbeurs bereikte de index vanmorgen zijn laagste punt in vijf weken, maar dankzij de goede prestaties van de oliefondsen wist de graadmeter zich in de loop van de morgen te herstellen. De FTSE-index noteerde rond het middaguur bijna onveranderd op 6.424 punten. Vooral bankaandelen en telecomfondsen stonden onder druk.

FRANKFURT

In Frankfurt werd de beursindex omlaaggetrokken door de technologieaandelen. De DAX-index stond rond de middag 0,88 procent lager op 6.938 punten. Grootste verliezer was Henkel. Het aandeel van het chemische concern verloor meer dan 3 procent na winstnemingen.

Dresdner Bank liet vanmorgen weten de Amerikaanse investeringsbank Wasserstein Perella over te nemen. Beleggers reageerden weinig enthousiast en zetten het aandeel op een verlies van ruim 2 procent.

PARIJS

Beleggers op de beursvloer in Parijs waren vanmorgen uiterst somber. De koers van de euro lijkt maar niet te willen klimmen en dat deed de investeringsbereidheid dalen tot bijna nul. Ook winstwaarschuwingen van Amerikaanse bedrijven maakten beleggers voorzichtig. Dat resulteerde in koersverlies voor bijna alle Parijse fondsen. Grootste verliezer was Alcatel. Het aandeel van het telecomfonds kalfde ruim 4 procent af. Beurszwaargewicht France Telecom moest ruim 2 procent inleveren.

CAC-40 leverde vlak na opening meer dan 2 procent in. In de loop van de ochtend wist de beursgraadmeter zich enigszins te herstellen. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 ruim 1 procent lager op een stand van 6.538 punten.

TOKIO

De effectenbeurs van Tokio is vanmorgen na een lang weekeinde lager gesloten. De Nikkei-index leverde 0,95 procent in op 16.061 punten. De beurs was vrijdag gesloten in verband met een nationale feestdag. Grote verliezers waren wederom de technologiefondsen, die forse dalingen lieten zien in navolging van het lagere slot van de Amerikaanse Nasdaq op vrijdag.

De overige beurzen in Azië eindigden ook in de min, met Zuid-Korea als opvallende uitschieter. De graadmeter van de beurs van Seoul verloor ruim 8 procent en bereikte het laagste niveau sinds maart vorig jaar. Beleggers zagen het afketsen van de overname van autofabrikant Daewoo door Ford als een slecht voorteken voor de economische hervormingen in het land.