In gebreke

Al jaren varen wij 's zomers op onze piepkleine platbodem door Nederland. Hoe ouder wij en ons bootje worden, hoe luxer en groter de rest van de pleziervaart. In sluizen en havens hebben we bekijks. Op de sluiswal van Nijkerk staat een nieuwsgierig jongetje. ,,Varen jullie daarmee op het meer?'' We knikken. ,,Is dat niet gevaarlijk?'' Nee, dat is niet gevaarlijk. Hij gluurt in de kajuit. ,,Kun je daar koken?'' Mijn man wijst op het campinggas en het kastje met conserven. ,,Enne...'' Kiesheid gebiedt de interviewer te zwijgen over sanitaire voorzieningen, maar er blijft nog wel een onderwerp over. ,,En slapen?'' Met enkele woorden schets ik ons grote bed in het vooronder. Als de sluisdeuren opengaan, schalt zijn laatste vraag: ,,Waarom hebben jullie dan geen kinderen?''

    • Simone Kramer