IMF voorziet hogere olierekening

De olie-importerende landen zijn dit jaar 140 miljard dollar meer kwijt dan vorig jaar voor de olie die ze nodig hebben. Dit blijkt uit berekeningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Die staan in de World Economic Outlook, het halfjaarlijkse rapport over de vooruitzichten voor de wereldeconomie. Het rapport wordt morgen vrijgegeven, maar de Duitse editie van de Britse zakenkrant Financial Times heeft er vandaag al uit gepubliceerd. De 140 miljard dollar extra komt overeen met 0,4 procent van het bruto binnenlands product van de landen die olie moeten invoeren. Bij zijn berekening is het IMF ervan uitgegaan dat de olieprijs 32 dollar per vat (159 liter) blijft, maar het fonds ziet de prijs de komende maanden verder stijgen. Ondanks de dure olie zal de wereldeconomie dit jaar stevig groeien.