Hockeymannen spelen gelijk tegen Maleisië

Nederland heeft het eerste puntenverlies moeten incasseren in het mannenhockeytoernooi. Ondanks negen strafcorners bleef de wereld- en olympisch kampioen vandaag steken op 0-0 tegen Maleisië. Twee dagen eerder won Nederland met 4-2 van Groot-Brittannië.

Twaalf minuten voor tijd leek Stephan Veen het duel tegen Maleisië alsnog in het voordeel van Nederland te beslissen. Maar de tip-in van de aanvoerder, een zuiver doelpunt volgens de tv-beelden, werd afgekeurd na interventie van de tweede arbiter. De bal zou niet de staander, maar de lat hebben getoucheerd. Een officieel protest van de Nederlandse delegatie bleek kansloos.

Nederland dwong slechts twee doelrijpe kansen af tegen een tegenstander die de lessen van de Duitse bondscoach Paul Lissek, vorig jaar ingehuurd door de Maleisiërs, ter harte heeft genomen. Diens tactiek, een hecht blok achterin met een strakke organisatie, bleek het wapen om het op snelheid en creativiteit gebaseerde spel van Nederland aan banden te leggen. Te vrezen valt dat veel concurrenten de videoband grondig zullen bestuderen. Zij komen dan tot de conclusie dat het dichttimmeren van de eigen cirkel lonend kan zijn tegen de regerend kampioen. Canada is woensdag de volgende tegenstander van de ploeg van bondscoach Maurits Hendriks, die zich geen puntenverlies meer kan permitteren.

Opvallend was de onnauwkeurige uitvoering van de strafcorner. Zes van de negen korte hoekslagen gingen de mist in door fouten van vaste aangever Jacques Brinkman. Na zeven mislukte pogingen moest de recordinternational zijn plaats afstaan aan Diederik van Weel en riep Hendriks hem naar de kant. Tot onbegrip van Brinkman. ,,Dat hij mij als aangever wisselt, kan ik begrijpen. Maar dat wil niet zeggen dat ik geen waarde meer heb voor het team en naar de kant moet.'' Al in de rust, na vier mislukte pogingen de bal correct aan te schuiven, maakte Hendriks duidelijk dat Brinkman op zijn tellen moest passen. Het cynische commentaar van de 34-jarige middenvelder: ,,Dat is zijn manier van coachen.''

De Nederlandse vrouwenploeg is de olympische campagne begonnen met een nederlaag. China, de nummer tien van de wereld, was gisteren met 2-1 te sterk voor de Europees kampioen, die in Sydney mee denkt te kunnen doen in de strijd om de gouden medaille. Daar leek het niet op, besefte bondscoach Tom van 't Hek na afloop. ,,We konden niet overweg met de spanning en druk die de favorietenrol met zich meebrengt.''

Tot al te zwartgallige bespiegelingen liet de oud-international zich evenwel niet verleiden, wetende dat zijn ploeg in het verleden wel vaker moeizaam op gang kwam. Vier jaar geleden in Atlanta haalde het elftal uit de eerste drie groepswedstrijden slechts twee punten, om uiteindelijk alsnog het brons te winnen ten koste van Groot-Brittannië.