HET NIEUWE TV-SEIZOEN: DE BUS

Ton van Royen (39) maakte actualiteitenprogramma's en reportages voor de Amsterdamse zender AT5, voor Net5 en SBS6. Nu presenteert hij de live-uitzending van De Bus op maandag.

Een logische stap: van reportages naar amusement?

"Ik voel me meer programmamaker dan journalist. Als ik een andersoortig programma krijg aangeboden dat ik leuk vind, ga ik dat doen."

Wat is er leuk aan De Bus? Je hebt spannender mensen gesproken.

"Programma's als De Bus en Big Brother heb ik altijd boeiend gevonden. Het zijn geen acteurs, maar mensen die echte dingen beleven. In de vier maanden dat de bus rijdt worden ze verliefd, jaloers en gaan ze roddelen. Dat is wat het interessant maakt."

Hoe benader je hen? Zoals Sylvana, de presentatrice van vorig seizoen?

"Ik kijk niet naar hoe Sylvana het deed, ik doe wat ik doe. Het is de bedoeling dat er dingen bovenkomen. Ik wil dat de passagiers bijvoorbeeld eerlijk zeggen waarom ze iemand de bus uitstemmen."

Je gaat ze dus flink aanpakken.

"Ik heb niet echt medelijden met ze. Het gaat om een bedrag van een miljoen gulden!"

Hoe vind je het gaan, tot nu toe.

"Ik ben er nog steeds onzeker over, worstel een beetje met de juiste toon. Het is heel anders dan wat ik voorheen gedaan heb, het is amusement. Ik ben toch vrij serieus, het moet gezelliger, informeler."

Word je nu gelaneeerd als het gezicht van SBS6?

"De kijkers kennen me al. Vergis je niet. Met de reportagereeks Ton bereikte ik ongeveer evenveel mensen, 800.000. Het is wel een heel ander publiek, nu moet ik handtekeningen aan schoolkinderen uitdelen."

Is een programma als De Bus niet te voyeuristisch?

"Tv is bij uitstek voyeuristisch. Voyeurisme vind ik geen vies woord. Maar natuurlijk moet je grenzen in de gaten houden."

Er zijn dus grenzen?

"Ja. Maar ik zou zo gauw niet weten welke. Als ze op de wc zitten is dat niet relevant om uit te zenden, maar voor de rest vind ik het moeilijker te benoemen. In de bus zitten 12 volwassen mensen, door en door gescreend en die de vorige reeks bovendien hebben gezien. Ze weten wat de deal is: mensen en al hun emoties laten zien."

Vorig seizoen waren ze anders niet zo streng gescreend. Toen moesten halverwege twee kandidaten weg om hun verzwegen strafblad.

"Dat begreep ik dus niet. Iemand die een aantal vrouwen heeft mishandeld kan natuurlijk niet. Maar hier ging het om een vechtpartijtje; dat vind ik geen probleem. Het waren juist fascinerende kandidaten."

Ze scholden mekaar stijf.

"Dan monteer je er wat uit."

Jouw volgende stap: ook naar een andere omroep, net als Sylvana?

"Nee, ik heb voor drie jaar bij SBS getekend. Ik ben nu ook bezig met een nieuwe reeks van Ton."

(De Bus, dagelijks behalve op zondag, 19.25-19.55u.; extra maandaguitzending: 21.00-21.55u.