Heineken schittert op sombere effectenbeurs

Evenals op de overige Europese beurzen gingen vanmorgen ook de hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs over een breed front onderuit. Alleen bierbrouwer Heineken, zwaargewicht Koninklijke Olie en staalconcern Corus wisten zich in de plus te handhaven.

Op het uiterst somber gestemde Damrak stonden de technologiefondsen vanmorgen opnieuw onder druk als gevolg van het lagere slot van de Amerikaanse Nasdaq. Zo moest chipmachinefabrikant ASM Lithography bijna 1 procent inleveren op een koers van 41,16 euro.

Elektronicaconcern Philips moest genoegen nemen met een verlies van ruim 3 procent op een koers van 53,20 euro. Getronics dook zelfs nog dieper in de min. Het aandeel van de automatiseerder kalfde bijna 4 procent af op 12,69 euro. Daarmee nestelde Getronics zich stevig aan kop van het omvangrijke peloton verliezers.

De financiële waarden wisten zich evenmin te onttrekken aan de mineurstemming op de Europese beursvloeren. Dat was voornamelijk te wijten aan de nieuwe samenstelling van de Dow Jones Stoxx-50 en de Eurostoxx-50 per vandaag. Beleggers brachten daarop veranderingen aan in de samenstelling van hun portefeuille, en dat had gevolgen voor diverse fondsen. Zo leverde ABN Amro 2,58 procent in op een koers van 26,78 euro. Het aandeel ING werd bijna 2 procent goedkoper op een koers van 73,03 euro. Fortis leverde ruim 2 procent in op 32,93 euro. Verzekeraar Aegon wist de schade te beperken tot een verlies van minder dan 1 procent op 39,18 euro.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 1,24 procent lager op een totaal van 668,06 punten. Daarmee deed de Amsterdamse beursgraadmeter het slechter dan de meeste andere toonaangevende Europese indices.

Slechts drie hoofdfondsen wisten zich te handhaven. Bierbrouwer Heineken herstelde zich goed van de verliezen van afgelopen vrijdag. Toen verzuimden beleggers het bedrijf te belonen voor uitstekende halfjaarcijfers. Vanmorgen mocht Heineken ruim 4 procent bijboeken op een koers van 57,65. Daarmee was de bierbrouwer, waarvoor ook een Amerikaanse bank een positief advies afgaf, de grootste winnaar op de Amsterdamse effectenbeurs.

Ook Koninklijke Olie noteerde hoger. Het aandeel profiteert nog altijd van de hoge olieprijs. Het fonds was tegen de middag enkele tienden van procenten duurder op 73,01 euro. Opvallend was verder de goede prestatie van het aandeel Corus. Het staalbedrijf stond de voorbije week onder grote druk, maar wist zich vanmorgen uitstekend te herstellen. Het aandeel Corus dikte iets meer dan 3 procent aan op een koers van 1,02 euro.

Bij de middelgrote bedrijven viel de prestatie van Randstad op. Het aandeel van het uitzendbureau klom meer dan 7 procent naar een koers van 28,25. Het aandeel was een van de weinige stijgers in de Midkap. Deze index van middelgrote fondsen daalde 0,55 procent op 670,76 punten.