Heel veel publiek bij vliegende start

De 27ste Spelen trekken een recordaantal bezoekers. Negen dopinggevallen kunnen de Australische euforie niet verdrijven.

Het succes van gastland Australië en de grote publieke belangstelling hebben voor een vliegende start van de 27ste Olympische Spelen in Sydney gezorgd. Tegelijkertijd werden negen gevallen van dopinggebruik bekendgemaakt, maar de namen van de overtreders – de meesten uit het gewichtheffen en worstelen – waren niet prominent genoeg om de positieve sfeer te overschaduwen.

Het gastland heeft baat bij de indeling van de twee olympische hoofdsporten. Zwemmen wordt altijd in de eerste week en atletiek wordt altijd in de tweede week gehouden. Zwemmen is traditioneel de beste discipline van de Australiërs. In het zwembad won het gastland op de openingsdag van de Spelen ook meteen de eerste twee olympische titels.

Vooral de zege in de 4x100 meter estafette op de Amerikanen, die voor het eerst in de olympische historie op dat nummer werden verslagen, zorgde voor uitbundige taferelen. Ook buiten de stadions is het elk moment van de dag heel druk met bezoekers. De winkels kunnen de vraag naar Australische vlaggen niet aan.

Gisteren en vandaag kwam er voor Australië nog maar één gouden medaille bij. Schutter Michael Diamond prolongeerde zijn olympische titel voor de ogen van 10.000 toeschouwers. Meer mensen waren er nog nooit bij een schietwedstrijd geweest. Bij de triatlon van de mannen, met start en finish bij het voor Sydney zo karakteristieke Opera House, kwamen gisteren naar schatting een kwart miljoen mensen kijken. Momenteel is 85 procent van alle toegangskaarten bij de Olympische Spelen verkocht. Dat is een record. In 1992 in Barcelona was de bezettingsgraad 82,3 procent.

Het IOC maakte vandaag bekend dat negen deelnemers van de wedstrijden zijn uitgesloten wegens dopinggebruik. Ze zijn positief bevonden bij controles tijdens hun voorbereiding op Sydney. Het gaat om vier gewichtheffers (twee uit Roemenië, een uit Taiwan en een uit Noorwegen), drie worstelaars (twee uit Eqypte en een uit Marokko), een zwemmer uit Kazachstan en een bokser uit Iran.

De worstelaars waren nog niet in Sydney gearriveerd, de anderen moeten het olympische dorp onmiddellijk verlaten. Twee betrapte Roemenen, onder wie de olympische bronzen-medaillewinnaar van 1992 Traian Ciharaen, dreigden in hongerstaking te gaan als ze geen tweede dopingtest mogen ondergaan.

Aanvankelijk werd ook de rest van de Roemeense gewichthefploeg uitgesloten. Wanneer bij een ploeg binnen korte tijd drie dopingzaken worden geconstateerd, volgt volgens de regels van de internationale gewichtheffederatie IWF algehele uitsluiting. Er bestaat echter ook een ontsnappingsclausule, waarmee die straf kan worden ontlopen. Dan moet er door betreffende federatie een boete van 50.000 dollar worden betaald. Daar kozen de Roemenen voor. Het IOC weigerde aanvankelijk die regel te accepteren, maar besloot later de IWF te volgen. Daarom kon de Roemeense Marioaia Munteanu vandaag gewoon meedoen aan het gewichtheffen. Ze werd achtste.