Even tekenen

Aangeboden: 8.500 overbodige handtekeningen van Amsterdammers die zelf hun nieuwe burgemeester willen kiezen. Gevraagd: 25.000 handtekeningen van Amsterdammers die geen deelraad in hun binnenstad willen.

Het Amsterdams Burgemeestersreferendum Comité heeft de strijd opgegeven. Voorzitter en ex-wethouder Rick ten Have likt zijn wonden in de wetenschap dat Nederland ,,een bananenrepubliek'' is: dan heb je een Kamermeerderheid voor een burgemeestersreferendum en dan heb je in Amsterdam de kans om daar alvast gebruik van te maken en dan wil de minister toch liever alles in het geheim blijven doen.

Intussen schuimt neuropsycholoog Huib van Dis – met vlinderdas en zwarte tas – de straten af om de volgens hem misschien wel grootste bestuurlijke blunder van Amsterdam ongedaan te maken: het besluit om van de binnenstad van Amsterdam een deelraad te maken. Het was al bijna een beklonken zaak geweest, als Van Dis niet half juli naar het stadhuis had gebeld om eens te informeren wie er bezig was met het organiseren van een referendum. ,,Wat zegt u? Niemand? Leg dan de handtekeningenlijsten maar klaar.'' Van Dis houdt namelijk zijn hart vast als in de binnenstad straks vooral de belangen van bewoners tellen. Dus kon je hem afgelopen weekeinde tegenkomen op het Jordaanfestival, bij het Chinese feest op de Nieuwmarkt en de parade van het 100-jarige GVB.

Het Jordaanfestival. Van Dis stapt rond tussen de bierdrinkende bezoekers. Terwijl twee Jordanese vrouwen luidkeels zingen dat ze gewone meiden zijn die niet aan de lijn doen, duwt Van Dis zijn handtekeningenlijst onder de neuzen: ,,Het gemeentebestuur vindt dat de binnenstad een eigen deelraad moet krijgen. Een aantal verstandige mensen vindt van niet. Als u dat met hen eens bent, moet u hier even tekenen.''

Vraag sommigen achteraf niet wat ze hebben ondertekend: ,,Ik teken altijd, ik ben voor het goede doel'', zegt een man in de armen van zijn vriendin. Of: ,,Ik denk: ik doe wat. Je kunt ook niks doen.'' René en Gonnie van Kelly's visshop weten wel waarom ze een referendum willen. Ze zijn tegen deelraden in het algemeen. In Amsterdam-Zuid moet hun visstal een glazen uitbouw hebben, terwijl die er hier in de Jordaan juist weer af moet. ,,Het lijkt hier wel Amerika in het klein'', zegt Gonnie, die net haar handtekening heeft gezet. Alleen is die helaas niet geldig omdat ze net naar Purmerend is verhuisd. ,,Niet geldig? Ik werk hier toch. Ik ben 53 jaar Amsterdammer geweest. Dan zal ik geen recht hebben te tekenen?''

Wat vindt de neuropsycholoog eigenlijk van dit ronselen van onwetenden? ,,Ach, het gaat nu vooral om het verwerven van een referendum'', zegt Van Dis. ,,Daarna krijgt iedereen nog ruim de tijd er goed over na te denken. Als je niet blij bent met ieder dubbeltje, word je nooit rijk.'' Met dank aan oud-burgemeester Ed van Thijn die reeds meer dan 350 handtekeningen inleverde.

    • Monique Snoeijen