Driemaal olympisch goud voor Nederland

Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Leontien van Moorsel hebben Nederland een droomstart bezorgd op de Olympische Spelen in Sydney. Van den Hoogenband versloeg vanochtend zijn Australische rivaal Ian Thorpe op de 200 meter vrije slag. Hij was daarmee de eerste Nederlandse zwemmer ooit die een gouden olympische medaille won.

Wielrenster Leontien van Moorsel veroverde vandaag op overtuigende wijze goud bij de drie kilometer achtervolging. Ze overklaste haar Franse tegenstandster, de wereldkampioene en wereldrecordhoudster Marion Clignet.

Inge de Bruijn was gisterochtend de eerste Nederlandse die op de Zomerspelen een gouden medaille won. Met een lengte verschil eindigde ze in het Sydney Aquatic Centre als winnares op de 100 meter vlinderslag.

Van den Hoogenband verliet vanochtend als laatste het startblok, maar nam na zeventig meter de leiding, om die vervolgens niet meer af te staan. De Australische volksheld Thorpe ging te snel van start en bleek in de laatste vijftig meter niet in staat zijn befaamde eindsprint te plaatsen, ook al keerden beiden op het laatste keerpunt (150 meter) in exact dezelfde tijd.

Van den Hoogenband finishte in 1.45,35 en evenaarde daarmee het wereldrecord dat hij gisteren zelf had gevestigd in de halve finales. ,,Gisteren heb ik laten zien waartoe ik in staat ben'', zei de zesvoudig Europees kampioen. Het oude record stond met 1.45,37 op naam van Thorpe. De Australiër won in het weekeinde al twee gouden medailles.

Net als Van den Hoogenband zwom De Bruijn in een wereldrecordtijd naar goud. Nadat ze zaterdagochtend de estafetteploeg al een zilveren medaille had bezorgd op de 4x100 meter vrije slag, tikte ze gisteren bij de 100 meter vrije slag aan in 56,61. Een deel van de buitenlandse pers brengt de prestaties van De Bruijn in verband met dopinggebruik. Vier jaar geleden overkwam de Ierse zwemster Michelle Smith als winnares van drie gouden medailles in Atlanta hetzelfde. De Bruijn zwom gisteren haar tiende wereldrecord in één jaar.

Van Moorsel stond na afloop van haar gouden race met tranen in de ogen op het podium. ,,Veel mensen hebben getwijfeld of ik ooit een medaille zou winnen op de Spelen. Maar met mijn man en coach Michael Zijlaard heb ik de scepsis overwonnen. Ik realiseer me nog niet dat ik nu olympisch kampioen ben.'' Van Moorsel heeft besloten ook deel te nemen aan de puntenkoers. Op de baan van Sydney had Van Moorsel vooral haar zinnen gezet op de individuele achtervolging. Volgende week verschijnt ze bij het wegwielrennen aan de start bij de tijdrit en de wegrace.

De volleybalploeg won gisterochtend met 3-0 van Cuba.

Olympische Spelen pagina 19-22