Dreigement van generaal in Joegoslavië

De Joegoslavische generaal Nebojsa Pavkovic heeft gisteren gedreigd in te grijpen bij geweldadige demonstraties door de Servische bevolking. "Het Joegoslavische leger zal iedere poging om de macht op straat over te nemen, smoren", aldus Pavkovic.

Joegoslavië gaat aanstaande zondag naar de stembus om een nieuwe president, nieuw federaal parlement en nieuwe gemeenteraden te kiezen. De huidige president Slobodan Milosevic zal naar verwachting op grote schaal stemmen stelen om zijn herverkiezing veilig te stellen. Zijn belangrijkste tegenstander, oppositie-kandidaat Vojislav Kostunica, staat in de peilingen ver voor op Milosevic.

Grootscheepse stemmenfraude zou kunnen leiden tot woedende demonstraties van de oppositie en de populaire verzetbeweging Otpor, daags na de verkiezingen. Pavkovic' waarschuwing moet dan ook als een serieus dreigement worden gezien.

Intussen gaan de arrestaties van Otpor-leden onverminderd door. Afgelopen weekeinde werden tien activisten van de studenten- verzetbeweging gearresteerd tijdens het spuiten van graffiti op muren in Belgrado. Ze zijn tot tien dagen cel veroordeeld. Volgens hun advocaat zijn ze geslagen. "Ze zitten onder de blauwe plekken."

In Milosevic' eigen partij klinkt inmiddels ook kritiek. Een plaatselijke leider van de Socialistische Partij van Servië (SPS), Rajkovic, heeft opgeroepen op de oppositie te stemmen, "voor uw eigen toekomst en die van uw kinderen". De SPS vindt dat Milosevic zijn vrouw Mira Markovic en haar partij JUL teveel ruimte geeft.