Brewer's pie

Namen van traditionele pubgerechten verwijzen naar de noeste werkers die er ooit kwamen: de schaapherder (shepherd's pie) en de ploeger (ploughman's lunch). Vandaag een ode aan nog zo'n beroep: de brouwer.

Snijd het vlees in dobbelstenen. Pel en snipper de ui. Verhit de boter in een braadpan en bak hierin het vlees rondom bruin. Bak de snippers ui twee minuten mee. Strooi zout, peper en bloem over het vlees en roer alles om. Voeg het bier, twee deciliter water en het bouillontablet toe. Breng het vocht aan de kook. Met een deksel op de pan 2,5-3 uur laten sudderen. Wrijf de champignons schoon, laat kleinere exemplaren heel, halveer grote; door de saus roeren. Breng de saus met mosterd, Worcestershire sauce en zout en peper op smaak. Binden met maïzena, glad geroerd in een halfvol kopje water. Laat de saus afkoelen. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Laat het bladerdeeg in 5 minuten ontdooien. Schep het vlees in een ovenschaal. Leg de plakjes deeg op elkaar en rol ze uit, op een met bloem bestoven ondergrond, tot een lap die iets groter is dan de schaal. Steek in het midden een rondje uit het deeg, zodat stoom kan ontsnappen. Strijk losgeklopt ei langs de rand van de schaal en plak de lap goed vast. Snijd overtollig deeg weg (daarmee kunt u desgewenst het deegdeksel versieren). Strijk ook ei over het deegdeksel. Bak de pie in een half uur goudbruin en gaar. Serveer met groenten naar keuze en brood of aardappels. De bereiding in dit recept volgt de praktijk in Nederland. Engelsen laten de oven het hele werk doen. Voordeel is dat je er niet naar hoeft om te kijken. Doe je het op die manier, dan moeten de ingrediënten van riblappen tot en met een lepel mosterd, plus twee deciliter water, in een met folie afgedekte schaal. De schaal 2,5 uur in de oven zetten bij 175 graden Celsius. Een half uur voor het eten gaat de schaal, nu afgedekt met bladerdeeg, weer de oven in.