Amerikaanse beleggers zijn rente-angst voorbij

De onstuimige groei van de Amerikaanse economie lijkt af te zwakken. Analisten verwachten daarom dat de rente voorlopig gelijk blijft.

Het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), komt aanstaande woensdag met haar zogenoemde `beige book' met economische vooruitzichten per bankdistrict. De algemene verwachting is dat de cijfers zullen duiden op een lichte afkoeling van de economie in de Verenigde Staten.

De Amerikaanse economie is in de voorbije maanden buitengewoon snel gegroeid. De consumptiedrift was groot, de arbeidsmarkt was krap, de lonen stegen en de inflatie liep sterk op. In een reactie daarop schroefde de Fed de Amerikaanse rente steeds verder op. De rente is inmiddels opgelopen tot 6,5 procent, het hoogste niveau in negen jaar.

De meest recente economische cijfers wijzen echter op een (lichte) vertraging van de groei en dat betekent dat het risico op inflatie afneemt. Zo steeg de werkloosheid in augustus van 4 procent naar 4,1 procent van de beroepsbevolking. De werkgelegenheid nam in diezelfde maand met 105.000 banen af. Vorige week werd de kerninflatie op jaarbasis herzien van 2,6 procent naar 2,5 procent.

Bovendien liet Fed-voorzitter Alan Greenspan eind vorige maand weten dat door de stijging van de productiviteit zelfs een hogere groei van de Amerikaanse economie acceptabeler is. De arbeidsproductiviteit steeg in het tweede kwartaal op jaarbasis met 5,3 procent, meer dan een verdubbeling vergeleken met het eerste kwartaal.

De algemene verwachting is daarom dat de Fed voorlopig geen reden zal hebben om de rente op korte termijn opnieuw te verhogen. De monetaire beleidsmakers komen op 3 oktober bijeen op de laatste vergadering voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De Fed zal de eerstvolgende aanpassing van de rente in ieder geval uitstellen tot na de verkiezingen, zo verwachten analisten. En dat zou goed nieuws zijn voor beleggers.