Wall Street doet door hoge olieprijs stap terug

Op de Amerikaanse effectenbeurzen zijn gisteren forse verliezen geleden. Opnieuw moesten vooral de technologiefondsen flink terug. Beleggers vreesden voor lagere winstgroei van het Amerikaanse bedrijfleven en toonden zich bezorgd over de hoge olieprijs. Op de Nasdaq, waar de technologiefondsen domineren, daalde het koersgemiddelde met 2 procent tot 3835,24 punt.

Maar ook de Dow-Jonesindex kon niet ontsnappen aan de malaise. Deze beursgraadmeter sloot bijna anderhalf procent lager op 10.927 punten. Ook hier haalden de technologiefondsen het koersgemiddelde omlaag. Chipproducent Intel werd bijvoorbeeld 3,5 procent goedkoper, terwijl het technologieconcern Hewlett-Packard bijna 5 procent aan waarde verloor.

Slechts vijf van de grootste fondsen sloten met koerswinst. Uitschieter was Exxon Mobil, een gevolg van de hoge prijs voor ruwe olie. De prijs per vat ging gisteren in New York op de termijnmarkt duidelijk omhoog en het aandeel van het energieconcern liep mee. Uiteindelijk sloot Exxon Mobil 4,2 procent hoger.

Op de wisselmarkten belandde de euro op een nieuw dieptepunt. Tegen het einde van de handel in New York stond de Europese munteenheid op 0,8525 dollar. Het vorige laagterecord stond op 0,8543 dollar en was amper drie dagen oud. De dollar werd nu 2,5830 gulden waard, tegen 2,5520 een dag eerder.