Voorbeschouwing: volleybal mannen

Het is nauwelijks voor te stellen dat Italië in het olympische volleybaltoernooi bij de mannen weer naast de gouden medaille gaat grijpen. De Azzurri tonen al jaren via overwinningen bij WK's, EK's en World Leagues aan de beste van de wereld te zijn. Maar dat bleek bij de vorige twee Spelen ook niet genoeg. Beide keren versperde Nederland Italië de weg. Het waren onvergetelijke wedstrijden, in Barcelona ('92) in de kwartfinale en in Atlanta ('96) in de finale.

De zure herinneringen aan die gebeurtenissen zouden de Italianen nog parten kunnen spelen. Hoe bang zijn ze voor nog zo'n klap? Daarom is het voor de Azzurri niet te hopen dat ze in de kwart- of halve finale wederom Nederland treffen. Dat zou wel eens te veel voor de Italiaanse zenuwen kunnen zijn. Dat Nederland een echte `angstgegner' voor Italië is, bleek in juli tijdens de finale van de World League. Nederland zat op dat moment volledig aan de grond, maar wist toch de ongeslagen Italianen te verslaan. Die overwinning gaf zo'n een enorme kick, dat Nederland zich twee weken later overtuigend voor Sydney wist te kwalificeren.

Het is goed mogelijk dat Italië en Nederland elkaar weer in de kwartfinale tegenkomen. Italië zal zijn poule wel winnen en moet dan tegen de nummer vier van de andere groep. Mogelijk is dat Nederland. Dezelfde situatie deed zich in Barcelona voor. Titelhouder Nederland is na de teleurstellende prestaties sinds 1997 zeker geen medaillekandidaat. Met Australië en Egypte in de groep moet het de ploeg van bondscoach Toon Gerbrands in ieder geval lukken bij de bovenste vier te eindigen en zodoende de kwartfinale te halen. Maar de vraag is of Nederland hoger dan vierde kan worden. Cuba, morgen de eerste tegenstander, Brazilië en Spanje zijn de andere teams in de poule.

De kwartfinales zijn cruciaal voor het verloop van het toernooi. Wie die ene wedstrijd op 27 september wint, gaat voor de medailles. Voor Nederland is het belangrijk tegenover welk land het op die dag zal staan. Tegen Rusland en Joegoslavië heeft de ploeg waarschijnlijk weinig kans, tegen Verenigde Staten én Italië zijn er mogelijkheden.

Prognose volleybal mannen

1. Italië 2. Rusland 3. Joegoslavië

Verder zondag onder meer

Basketbal: (met Verenigde Staten-China,

Joegoslavië-Rusland mannen)

Triatlon: (mannen)

Zwemmen: (met finale 100 meter vlinderslag vrouwen)

Maandag

Waterpolo: (met Nederland-Australië vrouwen)

Wielrennen: (met finale achtervolging baan vrouwen)

Zwemmen: (met finale 200 meter vrije slag mannen)