VN sturen vredesmacht naar Eritrea

De VN-Veiligheidsraad heeft gisteren besloten een vredesmacht van 4.200 man naar Ethiopië en Eritrea te sturen. Nederland doet mogelijk mee aan de missie.

Het gaat om een klassieke vredeshandhavende operatie, waarbij de vredesmacht, UNMEE, moet toezien op een in juni getekend bestand tussen beide landen en op de terugtrekking van troepen, na een oorlog van twee jaar. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) vindt de VN-resolutie, die op Nederlands verzoek is aangescherpt, ,,goed en robuust''. Of Nederland, zoals het plan is, met 800 tot 1.000 man mariniers en medisch personeel zal deelnemen aan UNMEE, hangt nu af van Canada. Nederland doet pas mee als een groot Westers land zoals Canada meedoet, aldus ingewijden.

Volgens het zogenoemde toetsingskader, een lijst voorwaarden die Nederland gebruikt bij vredesmissies, moet een ander groot land meedoen, het liefst een NAVO-land. Canada overweegt zo'n 200 mariniers te sturen, maar dit is niet zeker. Van Aartsen zei gisteren dat er ,,diepgaand'' met Canada wordt overlegd over deelname. ,,Ik hoop dat Canada begin volgende week beslist. Dat antwoord hebben we nodig'', zei hij in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN.

Als Canada afhaakt, haakt Nederland ook af, herhaalden ingewijden gisteren. Het Nederlandse kabinet bespreekt de deelname volgende week of de week erop, zei Van Aartsen. Belangrijk is ook dat de geweldsinstructies, de rules of engagement, ,,stevig zijn'', meende hij. Deze afspraken, die binnen de VN worden opgsteld, moeten armslag geven voor zelfverdediging, maar ook bij gijzelingen van VN-troepen, aldus Van Aartsen.

UNMEE, dat Kenia en Jordanië als overige beoogde troepenleveranciers heeft, wordt voor een half jaar gelegerd in een bufferzone langs de grens tussen beide landen. De vredesmacht heeft een mandaat onder hoofdstuk zes van het VN-Handvest. Dit betekent dat UNMEE een vredeshandhavende operatie uitvoert en geen vredesafdwingende missie, zoals hoofdstuk 7 omvat. ,,Je zou kunnen zeggen dat het een hoofdstuk 6,5-resolutie is'', zei Van Aartsen over de zogeheten robuustheid van de operatie.

De resolutie roept de partijen op ,,welke actie dan ook te ondernemen om UNMEE's toegang, veiligheid en vrijheid van beweging te garanderen, en om de bijstand, steun en bescherming te leveren voor de uitvoering van zijn mandaat op alle terreinen van zijn operatie''.

Deze formulering was aangescherpt in overleg tussen de VS, Groot-Brittannië en Nederland. Eind september, begin oktober beginnen onderhandelingen over een definitieve vredesregeling, zei de Ethiopische premier Zenawi gisteren.