Verstoppertje

Zo ongeveer moet de bridgehemel eruit zien: twee weken kaarten tegen de wereldtop in Maastricht. Terugkijkend op de Bridge Olympiade is het eerste dat mij bijblijft het ongekend hoge spelniveau. De finale bij de mannen was bijzonder spannend. Italië won, maar Polen had tot de laatste spellen uitzicht op de titel. En Nederland? Bondscoach Erik Kirchhoff: ,,We hebben aan de verwachtingen voldaan door de voorronden te overleven. De uitschakeling in de achtste finale door IJsland kwam wat vroeg, maar een ronde later zouden we tegen de Polen er vanaf zijn geklapt." Nederland mist op dit moment inderdaad de aansluiting met de absolute top en moet zich schikken in de rol van gevaarlijke outsider. Wat er aan schort? Moeilijk te zeggen. Gebrek aan echt talent misschien. Wat in ieder geval opviel, is het gebrek aan speelvreugde. Het Nederlandse spel oogt traag en stroperig, zeker in vergelijking met het Italiaanse bridge-circus. Op Rama konden we genieten van Bocchi-Duboin en L! auria-Versace. De Italianen zaten er ontspannen bij getuige hun gecontroleerde bewegingen en elegante gebaren. Wat een verschil met sommige Nederlandse spelers, die, zo leek het, het liefst verstoppertje speelden achter de biedschermen. Zelfs tegen de onbeduidende Filipijnen was tijdnood een factor.

Twee spellen uit de finale:

W/-

♠ V 5

♡ A H 9 7

♦ A B 10 4 3

♣ H 2

♠ A 10 7 6 3

♠ H B

♡ 6 2

♡ V B 5 3

♦ 9 7 5

♦ H V 6

♣ A V B

♣ 8 6 5 3

♠ 9 8 4 2

♡ 10 8 4

♦ 8 2

♣ 10 9 7 4

West

Noord

Oost

Zuid

Duboin

Pszczola

Bocchi

Kwiecin

1♠

dbl

rdbl

pas

pas

2♦

dbl1)

pas

2♠

pas

3SA

a.p.

1) twee of drie ruitens

Zuid startte met ruiten voor het aas van noord. Ruiten door was voor de vrouw van oost. Het spel draait om het goed doen van de schoppens. Normaliter is de grootste kans ♠H voor te spelen en daarna ♠B door te laten lopen. Met ander woorden, zuid op vrouw-derde te spelen. De Italiaanse leider, Norberto Bocchi, speelde echter klaveren naar de vrouw genomen door noord met de heer. Op Rama was duidelijk te zien hoe de zelfverzekerde Bocchi ♦H al klaar had. Met die kaart won hij de volgde slag. Hij stak naar tafel over met klaveren, speelde schoppen naar de boer en claimde negen slagen toen onder ♠H de vrouw viel. Het tafereeltje nam nauwelijks een minuut in beslag. Waarom de alternatieve aanpak in schoppen? Gezien het doublet leek het Bocchi onwaarschijnlijk dat noord over een driekaart of langer in schoppen beschikte. Omdat die kleur hem vijf slagen moest opleveren, was zijn enige kans dat noord vrouw-tweede had.

Ter illustratie van het hoge peil van de finale speelde de Pool Cezary Balicki 3SA na eenzelfde biedverloop identiek af, zodat het spel uitsloeg. En dan:

W/OW

♠ A 2

♡ A H 9 6

♦ V 9 5 2

♣ H B 6

♠ V 8 6 3

♠ H B 10 5

♡ B 2

♡ V 3

♦ 6 4 3

♦ A 10 8 7

♣ 8 7 5 2

♣ A 9 3

♠ 9 7 4

♡ 10 8 7 5 4

♦ H B

♣ V 10 4

Met de troeven 2-2 is 4♡ dood in NZ. In de gesloten kamer boden en maakte de Polen dan ook de hartenmanche. Op het Rama zagen we wonderlijke zaken:

West

Noord

Oost

Zuid

Jassem

Lauria

Tuszynski

Versace

pas

1SA

pas

2♦1)

pas

2SA2)

pas

3♦3)

pas

3♡

pas

3SA

pas

4♡

pas

pas

pas

1) transfer naar harten, 2) maximum, 3) retransfer

Met open kaarten is te zien dat alleen de start van een kleine harten, onder de vrouw uit, de leider in moeilijkheden zou kunnen brengen. Want harten voor de boer en het aas, zou de leider op het idee kunnen brengen op troefvrouw te snijden. Op die manier zou hij down kunnen gaan, met drie verliezers in de andere kleuren. Piotr Tuszynski vond op de oostplaats inderdaad de onwaarschijnlijke start van ♡3. Het contract was nu in groot gevaar. West blokte en noord nam het aas. De leider, Lorenzo Lauria, vervolgde met ruiten naar de heer en was nu op tafel. Lauria ging door met een troefje, zag west bekennen met het tweetje, dacht heel eventjes na en sloeg toch maar het aas. ,,Wie start er nou van zijn singleton troef?'', zo luidde de redenatie van de Italiaan, die met zijn winnende speelwijze de oost-Pool impliciet een groot compliment gaf.