Topman Britse beurs weg

Algemeen directeur Gavin Casey heeft gisteren zijn ontslag ingediend als topman van de Londense effectenbeurs. Hij is daarmee het eerste slachtoffer van de mislukte fusie met de Duitse beurs.

Casey kondigde gisteren zijn vertrek aan nadat hij een dag eerder ternauwernood een stemming tijdens een aandeelhoudersbijeenkomst had overleefd. Een flink deel van de aandeelhouders had donderdag kritiek geuit op het bestuur van de London Stock Exchange. Uiteindelijk bleek slechts 53 procent van de aandeelhouders het aanblijven van Casey te steunen. Ook de twee andere bestuurders, voorzitter Don Cruickshank en operationele man Michael Marks, kregen kritiek, maar bij hen viel de stemverhouding iets gunstiger uit.

Afgelopen week werd bekend dat de Duitse beurs geen geloof meer had in een fusie met de beoogde partners in Londen. Een bijkomend probleem zijn de vijandige overnamepogingen door de eigenaar van de effectenbeurs in Stockholm, de groep OM, die aanvankelijk eerst niet serieus werden genomen. Verder namen de afgelopen dagen de geruchten toe dat ook Frankfurt vijandige overnameplannen in gedachten heeft. Andere kandidaten om een bod op de Londense beurs te doen zijn de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq en Euronext, de samenwerkende beurzen uit Amsterdam, Parijs en Brussel.