Toenadering VS en Iran na 21 jaar verkoeling

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en haar Iraanse ambtgenoot, minister Kamal Kharazzi, hebben gisteren in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York deelgenomen aan een vergadering van acht landen die streven naar het op gang brengen van het vredesproces in Afghanistan. Amerikaanse functionarissen zeiden dat het voor het eerst was sinds 1979, toen de VS de diplomatieke betrekkingen met Iran verbraken, dat beide landen op dit niveau in kleine kring bijeen waren. Algemeen wordt de ontmoeting tussen Albright en Kharazzi uitgelegd als een verbetering van de relaties tussen beide landen. De VS verbraken de betrekkingen nadat radicale volgelingen van ayatollah Khomeini de Amerikaanse ambassade bezetten en 52 Amerikanen gijzelden.