Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Is het IMF een financiële manipulator of voor veel landen een redder in nood? Een interview met IMF-topman Onno Wijnands de Beaufort aan de vooravond van de top in Praag, waar demonstraties te verwachten zijn. Ned.3, 12.07-13.05 uur.

De Plantage. Vandaag gewijd aan de Cultuurnota, die aanstaande dinsdag wordt gepresenteerd, en aan het advies van de Raad voor Cultuur over de subsidieverdeling voor de komende vier jaar. Voor- en tegenstanders van het beleid van staatssecretaris Van der Ploeg gaan met elkaar in discussie. Hoofdgasten zijn de econoom Arie van der Zwan, programmamaker Guilly Koster, dramaturg Ellen Walraven en Rob Boonzajer Flaes, Kroonlid van de Raad voor Cultuur. Ook is te gast de Surinaamse cabaretier Jörgen Raymann. Ned.3, 17.00-18.00u.

INFORMATIE

Thema De Nieuwe Wereld: Nederland nu geheel vernieuwd. Avondvullend themaprogramma. Wat is Nederland na 1989 geworden of bezig te worden? Wat houdt ons Nederlanders nu werkelijk bezig? Onderwerpen als beleggen en gedogen, voetbal en uitgaan, ondernemen en handelen, minderheden en gevoeligheden, huizenmarkt en arbeidsmarkt, moralisme en kapitalisme komen aan bod. Zie ook het artikel op pagina 29. Ned.3, 21.10-0.05u.

DOCUMENTAIRES

Het Vooruitzicht. In 1997 onderging programmamaker Netty Rosenfeld twee staaroperaties. Jan Kok, de oogarts die haar behandelde, geniet in zijn vakgebied veel aanzien. Hij ontdekte nieuwe methoden om te opereren, introduceerde een nieuw soort medische contactlens, en bewandelt nieuwe wegen bij hoornvliestransplantatie. Dan blijkt dat Kok ongeneeslijk ziek is. Rosenfeld besluit hem met de camera te volgen. Ned.3, 15.00-16.02u.

Sydney, toen en nu. Reportage over de Australische hoofdstad, zijn wortels en historische reconstructies, aan elkaar gepraat door Sydneysiders. Canvas, 16.40-17.35u.

Close-Up: Kippen veroveren Hollywood. Documentaire over de Aardman Studio`s, de makers van de kleipoppen Wallace and Gromit en de recent uitgebrachte avondvullende klei-animiatie: Chicken Run. Zie ook het artikel op pagina 29. Ned.1, 18.30-19.28u.

Het Uur van de Wolf: Emir Kusturica. Portret van Emir Kusturica, een van de meest succesvolle kunstenaars uit het voormalige Joegoslavië. Hij is regisseur, acteur, rock-muzikant en de enige filmregisseur die op het festival van Cannes tweemaal een Gouden Palm won. Ned.3, 19.30-20.25u.

Panorama. De Spaanse politie heeft haar handen vol aan de georganiseerde mensenhandel tussen Marokko en Spanje. Twee Spaanse reporters geven zich uit voor Latijns-Amerikanen en `kopen' in Marokko hun oversteek per boot naar Spanje en maken daarvan een exclusieve insight-reportage. Canvas, 20.30-21.00u.

Sins of the Flesh. Documentaireserie over hoe de heersende seksuele moraal wordt beïnvloed door religie. Afl. 1: The flesh and the devil. Presentatie: Emma Freud. BBC1, 23.45-0.40u.

Australia – Beyond the fatal shore. Documentaireserie over het hedendaagse Australië. Robert Hughes onderzoekt of het beeld van de kleinburgerlijke, tevreden Australiër strookt met de werkelijkheid en trekt de ontwikkeling van het continent na vanaf de tijd dat het als `gevangeneneiland' diende tot nu. BBC2, 21.00-21.50u.

That thing – Napster. Reportage over de meest revolutionaire website van dit moment, waar gratis music gedownload kan worden. BBC2, 21.50-22.00u.

Kunst... Omdat het moet! Beatrice Wood. Documentaire over `de moeder van dada', kunstenares Beatrice Wood die op 105-jarige leeftijd in 1998 overleed. Niet alleen haar kunst, ook haar privéleven liet sporen na in de wereld van de kunsten. Zo zou haar relatie met Marcel Duchamp en schrijver Henri Pierre Roche later het onderwerp zijn van diens roman Jules et Jim. De avontuurlijke Wood, die zich in haar latere leven vooral aan de keramiek wijdde, stond ook model voor de 101-jarige Rose in de film Titanic. Ned.3, 0.06-01.02u.

MUZIEK

Behind the Music. Documentaire over Reginald Kenneth Dwight, zoon van een trompetspelende luchtmacht luitenant, die op vierjarige leeftijd zijn eerste pianoles kreeg. Tegenwoordig is de inmiddels 53-jarige Engelsman beter bekend onder de naam Elton John. Hij begon zijn carrière in 1970, met de hit Your Song. RTL4, 23.15-0.15u.

FILMS

.Bare skyer beveger stjernene / Sterren bewegen (Torun Lian, 1998, Noorwegen). Lyrische jeugdfilm waarin meisje de dood van haar broertje verwerkt. Ned.3, 9.25-11.00u.

Lucas (David Seltzer, 1986, VS). Bescheiden tienerfilm geldt als een oprechte poging de clichés van het genre te nuanceren. Brildragende studiekop valt voor meisje dat hem vriendschap schenkt maar haar liefdesheil eerder in het footballteam zoekt. SBS6, 14.00-15.40u., onderbroken door reclame.

Wenn jeder Tag ein Sonntag wär (Harald Vock, 1973, West-Duitsland). Schlagerkomedie speelt in een hotel waarvan de eigenaar incognito een kijkje komt nemen. ARD, 15.05-16.30u.

Reach for the Sky (Lewis Gilbert, 1956, Engeland). Biografisch melodrama over het heldhaftige doorzettingsvermogen van Douglas Bader, de Britse piloot die in 1931 beide benen verloor. Met Kenneth More. BBC1, 15.20-17.35u.

.Accidental Hero (Stephen Frears, 1992, VS). Honende satire op de wolvenrol van de media, in het bijzonder de Amerikaanse televisiestations, en het volslagen gebrek aan weerstand dat de gemiddelde Amerikaan daartegen heeft. De in dubbelzinnige personages gespecialiseerde Brit Frears brengt in zijn tweede Amerikaanse film drie helden-tegen-wil-en-dank samen: de scharrelende gauwdief Dustin Hoffman die zich ook na een heldendaad gedeisd houdt, de oplichter Andy Garcia die zich voor held uitgeeft en de cynische verslaggeefster Geena Davis. Net5, 20.30-22.35u., onderbroken door reclame.

That Thing You Do! (Tom Hanks, 1996, VS). Tom Hanks' eigenhandig geschreven regiedebuut is een braaf stukje Amerikaanse popgeschiedenis, toegespitst op de opkomst (in 1964) en ondergang van een fictief bandje. Een opgewekte toon, veel nostalgie, maar niks te vertellen. Fox, 21.30-23.20u., onderbroken door reclame.

.Thunder Rock (Roy Boulting, 1942, Engeland). Eigenzinnig propagandistisch drama met Michael Redgrave als gedesillusioneerde ex-oorlogscorrespondent die zich teruggetrokken heeft in een vuurtoren en zich omringd weet door de geesten van schipbreukelingen. Maandag, BBC2, 12.00-13.45u., zwart-wit.

Pick-Up Summer (George Mihalka, 1980, Canada). Tienerzomerkomedie draait om flipperkampioenschappen en miss-verkiezingen. Maandag, SBS6, 15.05-16.50u., onderbroken door reclame.

En nagesynchroniseerd:

Garde à vue (Claude Miller, 1981, Frankrijk). ZDF, 0.35-2.00u.