Schadevergoeding?

De Belgische international Luc Nilis van het Engelse Aston Villa liep vorige week een dubbele beenbreuk op na een botsing met de doelman van Ipswich Town. Zou hij een schadeclaim kunnen indienen?

Wessel Weezenberg, jurist van de Federatie Betaald voetbal Organisaties FBO: ,,Nilis zou weinig weinig kans maken op een schadevergoeding. Met deelname aan een wedstrijd stel je je als voetballer bloot aan risico's. Zo zal een rechter ook redeneren. In excessieve gevallen kun je je in Nederland beroepen op het aansprakelijkheidsrecht. Alleen als een bijzondere omstandigheid zijn blessure heeft veroorzaakt, is het voor Nilis zinvol om een zaak te starten tegen Ipswich Town of de doelman. Helaas voor Nilis liep hij zijn blessure op bij een ongelukkige botsing. Andere voorbeelden zijn er ook: een turnster raakte verlamd nadat ze, onder toeziend oog van een aantal trainers, verlamd was geraakt. Ze ontving een schadevergoeding omdat de coaches niet hadden voldaan aan hun zorgplicht. Bij Nilis liggen de zaken heel anders: hij kan een schadevergoeding waarschijnlijk vergeten.''

Rob Vesters, sportarts: ,,Gaat het in het geval Nilis om het opzettelijk toebrengen van letsel of niet? Dat is de kernvraag voor een rechter. Het is moeilijk voorstelbaar dat de doelman van Ipswich Town erop uit was om het been van Nilis te breken. Of de loopbaan van Nilis ten einde is? De blessure die hij heeft opgelopen komt op zijn leeftijd hard aan. Het gaat toch om een open botbreuk, dat is een pijnlijke kwetsuur. Een oudere sporter heeft meer tijd nodig om te herstellen dan een jongere. Als Nilis straks niet meer zou kunnen spelen, wil zijn club op de een of andere manier toch geld zien. Aston Villa moet hem immers doorbetalen.''

Dieudonnee Vanlee, zaakwaarnemer van Nilis in de VNU-bladen: ,,Luc heeft mij verteld dat hij die keeper helemaal niet heeft zien aankomen. Hij zag hem ineens op zich afvliegen met gestrekte voet. Lucs been vouwde zich helemaal om dat van die doelman. Ik heb later nog de televisiebeelden gezien. Ik vind die actie van die doelman onbetamelijk. Op dit moment kan ik natuurlijk nog niet zeggen of we iets tegen hem gaan ondernemen, maar we gaan dat straks zeker bekijken.''

Keje Molenaar, jurist en oud-voetballer: ,,Als Nilis zou willen kan hij best een schadevergoeding vragen. Of hij die krijgt, betwijfel ik. Dan moet er bij het contact sprake zijn geweest van opzet of bewuste roekeloosheid van de doelman van Ipswich Town. Het leek echter om een ongelukkige botsing te gaan. Als je een voetbalveld oploopt, aanvaard je een bepaald risico. De zaak van Danny Hoekman zat anders in elkaar. Hoekman heeft een schadevergoeding toegewezen gekregen, al is de toenmalige Utrecht-doelman Van Ede in hoger beroep gegaan. De kans dat Nilis bij het eisen van een schadevergoeding geld krijgt, is klein.''

Heinz Stuy, oud-doelman Ajax: ,,Op wie moet Nilis de schade verhalen? Die keeper van Ipswich Town kwam gewoon uit zijn doel en deed geen vreemde dingen. Het is pure pech voor Nilis dat hij nu in de kreukels ligt. Tegenwoordig wordt er bij blessures meteen aan geld gedacht. Toen ik nog actief was, moest ik voor mijn eigen verzekering zorgen. Bij een zware blessure zou ik dan 250.000 gulden gekregen hebben. Nu gaat het om miljoenen en betaalt een club de verzekeringspremie. Ach, als je een voetbalveld oploopt weet je dat er iets mis kan gaan. ''

Leen Looyen, technisch directeur NEC: ,,Bij NEC hebben we ooit het contract met Daniël Nijhof moeten ontbinden, omdat hij op een gegeven moment arbeidsongeschikt raakte vanwege een blessure. Hij kreeg een afkoopsom van ons en we hebben overwogen hem een baan binnen onze organisatie aan te bieden. Voetbal blijft een contactsport. Er worden af en toe schadeclaims ingediend waar ik vraagtekens bij zet.''