Olympische helden

Vijfmaal won Johnny Weissmuller een gouden olympische medaille, in 1924 drie en in 1928 twee. Liefst 52 Amerikaanse zwemtitels veroverde hij, 28 wereldrecords brak hij, van 100 meter tot 800 meter vrije slag, maar ook op andere onderdelen. Toen hij zeventien jaar was brak hij voor het eerst een wereldrecord. Hij was ook de eerste die de 100 yards vrije slag binnen 51 seconden zwom, in 58,6 seconden. Zijn trainingsmethoden zouden nu bespottelijk worden genoemd. Hij zwom slechts 500 meter per dag. Onder leiding van zijn trainer William Bachrach streefde hij vooral naar perfectie van de zwemslag. Door zijn fysieke uitstraling werd hij gevraagd als Tarzan en Jungle Jim samen met apen in films te spelen. Zo werd hij nog beroemder dan hij al was als zwemmer. Zwaaiend aan lianen, van boomtak naar boomtak, pronkend met zijn torso, groeide Weissmuller uit tot een fenomeen. Een film als `Tarzan and his mate', met Maureen O'Sullivan als Tarzans `mate' was een voor zijn tijd seksueel ! openhartige film. Maar over Tarzans schaarse kledij werd niet moeilijk gedaan; de filmkeuring bestond nog niet. Weissmuller was groot en sterk. Een man van 1 meter 92 die kon zwemmen als een haai. Hij sprong uit het water als een dolfijn, had de longen van een paard en de perfectie van een computer. Weissmuller (geboren in 1904) was in de jaren twintig zijn tijd ver vooruit. Zo indrukwekkend was het lichaam van de Amerikaan.