Nederland zet geld op Bush

Het Nederlandse bedrijfsleven steunt in de Amerikaanse verkiezingscampagnes vooral de Republikeinen. Zij ontvingen bijna driekwart van de Nederlandse donaties. Het ging dit en vorig jaar bij elkaar om ten minste 465.000 dollar (1,1 miljoen gulden).

Dat blijkt uit de openbare registers van de Federal Election Commission (FEC), de Amerikaanse toezichthouder op de verkiezingen. Nederlandse bedrijven volgen daarmee het patroon van het Amerikaanse bedrijfsleven, dat eveneens in meerderheid de Republikeinen steunt. ,,De Republikeinen staan erom bekend dat ze de belangen van het bedrijfsleven beter behartigen dan de Democraten'', zegt een woordvoerder van Philips in de VS. De Democraten krijgen hun belangrijkste donaties van de vakbonden.

Aegon is de grootste Nederlandse donateur. Amerikaanse dochters van de verzekeraar spendeerden dit jaar en vorig jaar ruim 240.000 dollar aan verkiezingscampagnes, waarvan meer dan 165.000 dollar aan de Republikeinen en ruim 75.000 dollar aan de Democraten. Monumental Life Insurance, een volle dochter van Aegon, stortte in maart dit jaar 100.000 dollar in de Republikeinse partijkas, waarmee onder meer de campagne van George W. Bush wordt ondersteund. De andere donaties gingen naar fondsen voor Senaats- en Congresverkiezingen.

Uitgever Reed Elsevier en elektronicaconcern Philips zijn na Aegon de belangrijkste Nederlandse financiers van de Republikeinen. Reed Elsevier stortte 60.000 dollar in de Republikeinse verkiezingskas, Philips ruim 55.000 dollar. Reed Elsevier doneerde ook 25.000 dollar aan de Democraten. In een reactie onderstreept Reed Elsevier dat de donaties ,,legaal en gebruikelijk'' zijn.

DOSSIER: www.nrc.nl