Luchtmacht bombardeert Abu Sayyaf

Bommenwerpers van de Filippijnse luchtmacht voerden afgelopen nacht aanvallen uit op de bases van de moslimrebellen van Abu Sayyaf op het eiland Jolo.

De Filippijnen maakten zich gisteren al op voor een gewapende confrontatie tussen het leger en de moslimrebellen van Abu Sayyaf die op het eiland Jolo in het zuiden van het land nog steeds negentien gijzelaars vasthouden. Vanaf vannacht mochten er geen boten meer in de haven van het eiland liggen, zodat militairen vandaag aan land konden komen. Ook overweegt de regering mediastilte te gelasten.

Het sluiten van de haven heeft tot paniek geleid onder de ruim half miljoen inwoners van het eiland. Ze zijn aan het hamsteren geslagen. De paniek is vergroot doordat een woordvoerder van Abu Sayyaf heeft gedreigd met aanslagen op het eiland en in steden op Mindanao, het eiland waar het grootste deel van de moslimminderheid van de Filippijnen woont.

De regering onder leiding van president Joseph Estrada stond onder zware druk om de zachte aanpak die het tot nu toe heeft gehanteerd, te laten varen. Estrada heeft moeten toezien dat Libië en Maleisië door betaling van miljoenen dollars losgeld twintig gijzelaars hebben vrij gekregen die sinds 23 april vast zaten. Estrada wees aan het begin van die gijzelingszaak zowel buitenlandse hulp af als het betalen van losgeld, en heeft in beide gevallen bakzeil moeten halen.

Toen de moslimrebellen van Abu Sayyaf, die claimen voor een onafhankelijke moslimstaat te vechten, een dag na de vrijlating van vier gijzelaars, drie nieuwe hadden gekidnapt van een Maleisisch eiland, was de maat voor een meerderheid van de Filippijnen vol.

Estrada kan op hun steun rekenen nu hij met harde hand een eind wil maken aan de gijzeling van, nu nog, twee Fransen, een Amerikaan, drie Maleisiërs en dertien Filippijnen. Onder deze dertien zitten twaalf evangelisten die zichzelf niet als gegijzeld beschouwen omdat ze vrijwillig naar het kamp van Abu Sayyaf zijn gegaan en tot nu toe vrij in en uit hebben kunnen lopen.

De rebellen lieten eerder weten vandaag de twee Fransen vrij te laten, maar dit zal doorkruist worden nu de Filipijnse strijdkrachten daadwerkelijk in het offensief zijn gegaan. De Filippijnse bisschoppen gaven eerder hun zegen aan het plan om Abu Sayyaf aan te vallen. De bisschoppen hebben grote invloed in dit land.