Kort geding Den Bosch tegen KNVB

Eerste divisieclub FC Den Bosch spant een kort geding aan tegen de KNVB. De zaak dient vermoedelijk binnen een week bij de rechtbank in Utrecht.

De in financiële nood verkerende Brabantse club neemt die stap naar aanleiding van een brief de voetbalbond. Daarin wordt, onder dreiging van het intrekken van de licentie voor het spelen van betaald voetbal, geëist dat FC Den Bosch binnen twee weken de garantie afgeeft dat het voor honderd procent zijn schulden aan de verschillende crediteuren kan aflossen.

De huidige koploper van de eerste divisie heeft verschillende schuldeisers, waaronder drie clubs uit de eredivisie: Feyenoord, PSV en Sparta. Aanvankelijk zou FC Den Bosch moeten kunnen garanderen dat de schulden bij die drie clubs zouden worden afgelost.

Juridisch mag er echter geen onderscheid gemaakt worden tussen de diverse schuldeisers zodat de Brabanders nu moeten aantonen dat aan alle schulden kan worden voldaan.

,,Schandalig'', vindt Leo Hoedemakers, voorzitter van de beheerraad van FC Den Bosch, van het dreigement van de voetbalbond om de proflicentie in te trekken. De club kreeg op 10 augustus, op het laatste moment voor aanvang van de competitie, alsnog een startbewijs voor de eerstedivisie nadat het een fors afgeslankte begroting indiende. Eerder werd een licentie geweigerd nadat was gebleken dat FC Den Bosch met een forse schuld kampte.

,,Het lijkt wel of er nu een hetze wordt gevoerd tegen FC Den Bosch. We zitten in financiële nood en hebben juist surséance van betaling aangevraagd om van onze schulden af te komen. Dan geeft het geen pas om nu een honderdprocentsgarantie af te dwingen. Bovendien heeft de KNVB dat bij het verstrekken van de licentie niet als voorwaarde gesteld. Ook in het beslissende gesprek met het beroepscollege van de KNVB op 8 augustus is daarover met geen woord gerept.''

Een woordvoerder van de KNVB in Zeist wilde gisteren niet nader ingaan op de kwestie. ,,Het is duidelijk dat bij het verstrekken van de licentie afspraken zijn gemaakt maar welke dat zijn, kan ik niet zeggen. Dat is een zaak tussen de KNVB en FC Den Bosch.''

De Brabanders vroegen begin augustus uitstel van betaling aan bij de arrondissementsrechtbank om een liquidatietekort van vier miljoen gulden weg te werken. In totaal was er een tekort van zes miljoen gulden geconstateerd nadat zakenman Hans Brus uit beeld verdween als kandidaat-voorzitter. De oorspronkelijke begroting van 14.5 miljoen gulden werd teruggeschroefd naar 8.5 miljoen gulden.