Kabinet laat accijns op diesel intact

Het kabinet wil in geen geval de accijns op dieselolie voor iedereen verlagen. Er komen wel maatregelen om kleine transportondernemingen te compenseren voor de fors gestegen brandstofprijzen.

Premier Kok wilde gisteren de inhoud van de maatregelen niet onthullen voordat daarover vandaag op een geheime locatie met de transportsector is onderhandeld. Namens het kabinet nemen minister Zalm (Financiën) en Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) deel aan de besprekingen. De premier sloot gisteren niet uit dat de taxitarieven zullen worden verhoogd.

Kok sprak kort na het aanbieden van een petitie aan het kabinet door boze transportondernemers. ,,We hebben geen slappe knieën gekregen'', zei de premier, sprekend over de voortgaande blokkades van autowegen door vrachtwagens en taxi's. Evenmin mogen de tegemoetkomingen van het kabinet aan de transportsector naar zijn mening gelden als een `beloning voor actievoeren' of een toegeven aan `vrees voor blokkades'.

Vertegenwoordigers van de transportsector en van de zogeheten vrije rijders hebben laten weten na het overleg te zullen bepalen of de acties van de baan zijn. Door zo'n 70 blokkades van vrachtwagens en taxi's stond er gisteren in Nederland in totaal 660 kilometer file.

Eerder deze week hadden diverse leden van het kabinet verklaard dat aan een toegeven aan de eisen van chauffeurs en transporteurs niet te denken viel, omdat daarover alleen in Europees verband kon worden beslist.

Dat na de Franse nu ook de Belgische regering met steunmaatregelen ter waarde van 200 miljoen gulden gehoor geeft aan de eisen van de vrachtwagenchauffeurs, heeft voor Nederland de situatie veranderd, gaf Kok toe. ,,Maar we kijken bij wat we doen nog steeds met een scheef oog naar Europa.''

Ook in Spanje, Ierland en Polen hielden truckers gisteren protestacties. Bestuursvoorzitter J. van der Veer van Shell voorspelde gisteren dat de olieprijs voorlopig hoog zal blijven. Gisteravond steeg de prijs voor lichte olie op de Amerikaanse markt inderdaad met ruim 5 procent tot bijna 36 dollar, het hoogste niveau sinds 1990. Volgens Van der Veer zijn de voorraden nu lager dan normaal.

OLIEPRIJSpagina 17