KAAS-BACONMUFFINS

Waarom wordt er tegenwoordig nauwelijks kookles en voedingsleer op school gegeven? Het is merkwaardig dat terwijl de overheid zich (terecht) zorgen maakt over het voedingspatroon van de bevolking – met name jongeren zijn vaak te zwaar – koken geen deel uitmaakt van het lespakket op de meeste middelbare scholen. Nederland is niet uniek in dit opzicht. In Engeland wordt er ook over geklaagd en bekende chef-koks als Gary Rhodes en Jamie `Naked Chef' Oliver laten vaak duidelijk hun mening over dit onderwerp horen. Daar staat tegenover dat Franse lagere schoolleerlingen zelfs les in proeven krijgen. Niet voor niets dus dat de eetcultuur in Frankrijk floreert. Het recept hieronder is heel geschikt om jonge kinderen te stimuleren de keuken in te gaan; het is makkelijk te maken en heel erg lekker.

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet muffinvormpjes licht in met plantaardige olie en zet weg. Bak de plakken bacon in een koekenpan op een matig vuur goudbruin en knapperig. Leg de plakken op een met keukenpapier beklede schaal en laat ze uitlekken en afkoelen. Doe de bloem in een zeef boven een grote kom. Doe er de suiker, het bakpoeder en zout bij en wrijf het mengsel met een grote houten lepel door de zeef in de kom. Rasp de kaas en schep door het bloemmengsel. Verkruimel of snijd de plakken bacon in kleine stukjes en schep ze door het bloem-kaasmengsel. Breek het ei in een kom en klop het los. Klop er dan de melk en olie door. Maak een kuiltje in het bloemmengsel, giet er het ei-melkmengsel in en schep om tot alles net gemengd is. Schep het beslag in de muffinvormpjes tot ze voor driekwart gevuld zijn. Zet ze 20 tot 25 minuten in de oven tot ze gerezen en goudbruin zijn. Laat de muffins eerst 5 minuten in de vorm. Neem ze er dan uit en laat ze verder afkoelen op een! rooster. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.

    • Kim Maclean