Holland Acht loot tegen wereldkampioen

De Holland Acht kon het bij de loting voor de olympische roeiwedstrijden op Penrith Lakes niet slechter treffen. De olympische titelverdediger heeft maandag in de serie drievoudig wereldkampioen Verenigde Staten als een van de tegenstanders.

Wil de Holland Acht rechtstreeks doorvaren naar de finale van zondag 24 september dan moet de heat worden gewonnen, anders moet de ploeg naar de herkansing. Roemenië, Kroatië en Italië zijn de andere tegenstanders van het Nederlandse vlaggenschip.

De vrouwenacht heeft in de serie slechts twee tegenstanders: de Verenigde Staten en Canada. Titelverdediger en wereldkampioen Roemenië neemt het in de andere serie op tegen Groot-Brittannië, Australië en Wit-Rusland.

Pieta van Dishoeck en Eeke van Nes kunnen vandaag als eerste Nederlandse ploeg een finaleplaats bemachtigen, mochten ze winnen van de dubbeltwee van Australië (Hatzakis/Roye), Verenigde Staten (Skricki/Davidon), Duitsland (Thieme/Boron) en Groot-Brittannië (Houghton/Winckless). De kans is klein. De Duitsers Jana Thieme en Katrin Boron, geroutineerd en gelouterd met vele titels, toonden zich dit seizoen ongenaakbaar.