Higgs: extra maand

Donderdag besloot de Research Board van de Europese deeltjesversneller CERN de Large Electron Proton-collider (LEP) een maand extra in bedrijf te houden. Dit omdat er aanwijzingen zijn dat in Genève het Higgs-deeltje zou zijn gezien. Deze missing link in het Standaardmodel is het meest nagejaagde deeltje in de natuurkunde (zie Ophef 9 sept). Er was om meer tijd gevraagd, maar dat wordt te duur. Bovendien zou de bouw van de LHC, de opvolger van LEP, dan ernstige vertraging oplopen.

Of de betrokken onderzoekers, verdeeld over vier experimenten, echt blij zijn met dit compromis valt te bezien. De extra meettijd kan de aanwijzingen voor het bestaan van Higgs versterken, maar om met een echte vondst naar buiten te treden zal de statistiek waarschijnlijk te mager blijven. Het concurrerende Fermi-lab, dat komend voorjaar na een verbouwing meer botsingsenergie dan ooit in de strijd kan werpen, heeft het Higgs dan voor het oprapen.