Fischer: `Federalisme is de enige toekomst voor Europa'

Federalisme is de enige toekomst voor Europa. Een alternatief is er niet voor een verenigd continent dat straks 25 à 30 landen omvat. Aldus de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer gisteravond in een begeesterde toespraak tot studenten in Washington.

In dezelfde klassieke aula van Georgetown University, waar president Clinton – tot Fischers vreugde – enkele weken geleden aankondigde niet nu te willen overgaan tot de bouw van een anti-raketsysteem in de ruimte, pleitte Fischer voor een Europese Grondwet én vernieuwing van de cruciale verhouding tussen de Verenigde Staten en Europa.,,Confederalisme zal met 25 à dertig staten niet werken'', zei Fischer, die niet met zoveel woorden verwees naar de critici van zijn geruchtmakende toespraak in mei aan de Humboldt-universiteit in Berlijn. Met name president Chirac heeft in antwoord op Fischers toen uitgesproken pleidooi voor een federaal Europa nog eens de Franse voorkeur voor een Europa van samenwerkende naties herhaald.

In antwoord op vragen zei Fischer dat de huidige samenwerking van vijftien lidstaten in Europa al tot compromissen leidt die niet worden begrepen door de Europese burgers.

Het gevolg is een groeiend anti-Europees sentiment, dat alleen maar kan toenemen als `Europa' groter wordt en niet de weg inslaat van een federatie met een sterke constitutie mét een `bill of rights'. Dat wordt het pittige Europese debat van de komende tien jaar, aldus Fischer.

De Verenigde Staten zullen volgens Fischer in Europa alleen een sterke partner vinden om de globalisering niet alleen economisch maar ook qua mensenrechten vorm te geven, als die partner een coherent bestuurde en democratisch gecontroleerde federatie wordt. Daarom is `parlementarisatie' van Europa onontbeerlijk.

Fischer riep zijn Amerikaanse gehoor op genereus te investeren in vernieuwing van de relatie met Europa. Terwijl hij zelf even gul de blijvende rol van de Verenigde Staten (,,een Europese grootmacht'') bij de terugkeer van Duitsland in de rijen der beschaafde naties na de Holocaust had geprezen, waarschuwde hij voor stemmen in de VS die pleiten voor een eenzijdige buitenlandse- of handelspolitiek. Ook op moeilijke onderwerpen (doodstraf, ruimtedefensieplan, verdrag tegen het testen van kernwapens) moeten de twee continenten elkaar zoeken en overtuigen.