EEN ACHT 2

De wijze waarop insecten vliegen, zoals beschreven in het artikel `Een acht voor vliegen' (W&O, 26 augustus) heeft een treffende gelijkenis met een techniek die `wrikken' genoemd wordt.

Wrikken heeft tot doel een boot voort te bewegen wanneer men alleen is en over slechts één roeiriem beschikt. Het gaat als volgt: men staat wijdbeens op de boot, met de rug naar de boeg, de handen op gezichtshoogte om de roeiriem geslagen. De riem rust in een dol of uitsparing in de achtersteven. Men beweegt de handen in de vorm van een horizontale 8, waarbij steeds op het hoogste punt de polsen naar buiten gekanteld worden om de stand van de riem in het water te wisselen. Bij onjuiste beweging treedt er geen `lift' op, waardoor er geen voortstuwing is en de riem uit de dol drijft. Gewoon op en neer bewegen van de riem heeft geen zin, omdat de weerstand bij de teruggang de bereikte voortstuwing te niet doet. Het alternatief, de riem tijdens de teruggang uit het water halen (peddelen), is in de lucht niet voorhanden, en heeft bovendien het nadeel dat er een `loze slag' ingevoegd wordt, waar het wrikken een continue beweging is waar beide slagen productief zijn! en die bij goede oefening tot aanzienlijke snelheid kan leiden.