Economie van VS lijkt een adempauze te nemen

De consumentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in augustus gemiddeld met 0,1 procent gedaald in vergelijking met de maand ervoor. Gerekend was op een stijging van 0,2 procent. Deze inflatiecijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid wijzen er volgens analisten op dat de Amerikaanse economie aan het afkoelen is.

Het is de eerste prijzendaling sinds april 1996. Oorzaak van de lagere prijzen zijn vooral dalende energiekosten. Deze zijn in augustus gemiddeld met 2,9 procent afgenomen.

De kerninflatie, waarin de sterk schommelende voedsel- en energieprijzen niet zijn opgenomen, steeg met 0,2 procent. Dit kwam overeen met de verwachtingen. In juli stegen de consumentenprijzen nog met 0,2 procent. Ook de kerninflatie bedroeg toen 0,2 procent.

Naast de inflatiecijfers werden gisteren ook Amerikaanse productiviteitscijfers bekendgemaakt. Volgens het stelsel van centrale banken (de Federal Reserve) steeg de industriële productie, in vergelijking met een maand eerder, in augustus met 0,3 procent. Vooral de autofabrieken en fabrikanten van elektronica deden het beter. De benuttingsgraad van de productiecapaciteit veranderde in augustus nauwelijks, namelijk 82,3 procent tegen 82,2 in juli.

In tegenstelling tot de stijgende olieprijzen en – bij sommige bedrijven – tegenvallende winstverwachtingen hadden de nieuwe macroeconomische gegevens nauwelijks invloed op de effectenbeurzen. Volgens de financiële markten heeft de centrale bank, die begin oktober weer zal overleggen over een mogelijke renteverhoging, nog altijd greep op de kerninflatie. ,,Het inflatiecijfer blijft goed en dat zorgt ervoor dat de Fed aan de zijlijn blijft staan'', aldus een financiële analist gisteren.

Insiders wijzen er wel op dat, in tegenstelling tot in augustus, de brandstofprijzen in september sterk zijn gestegen. Met alle gevolgen voor de inflatiecijfers.

Fed-bestuurder Alfred Broaddus verklaarde gisteren ,,minder bang'' voor inflatie te zijn dan eerder dit jaar. ,,Ik denk dat de balans meer in evenwicht is dan een aantal maanden geleden.'' Sinds juni vorig jaar heeft de Amerikaanse centrale bank de rente zesmaal verhoogd.

President Bill Clinton verklaarde gisteren dat de stijgende olieprijzen volgens hem geen bedreiging zijn voor de Amerikaanse economie. ,,Op middellange termijn denk ik dat het antwoord `nee' is'', antwoordde hij op vragen daarover. De optimistische toon van Clinton leidde bij sommige analisten tot de interpretatie dat hij bereid zou zijn om de strategische oliereserves (van het leger) in te zetten wanneer zich daadwerkelijk olietekorten zouden voordoen.