Defensie wil meevliegen met Duitsers

Nederland gaat deelnemen in de kosten van de uitbreiding van de Duitse strategische luchtmacht. Dit heeft minister De Grave (Defensie) met zijn Duitse collega Scharping afgesproken.

In ruil voor deelname in de kosten kan Nederland voor het transport van militairen en materieel, bijvoorbeeld voor crisisoperaties, een beroep doen op Duitsland.

Volgens De Grave zal Defensie ,,een substantieel bedrag'', waarschijnlijk enkele tientallen miljoenen, investeren om daarvoor ,,trekkingsrechten'' op vliegtuigen van de Duitse strategische luchtmacht te krijgen. De minister zei gisteren dat met de Duits-Nederlandse afspraak geld wordt bespaard, omdat het dure en tijdrovende huren van civiele transportvliegtuigen dan niet meer nodig is.

Bovendien is de afspraak een bijdrage aan de afgesproken versterking van de Europese defensie doordat de operationele doelmatigheid wordt vergroot, zei hij. Onvoldoende strategische transportcapaciteit is een van de tekorten waaraan de Europese Unie wat wil doen in het kader van haar plan om in 2003 binnen zestig dagen een interventiemacht van 60.000 militairen voor crisisbeheersing in te kunnen zetten.

De Grave noemt de afspraak een uniek voorbeeld van Europese taakspecialisatie, die beide landen ,,aanzienlijke financiële en operationele voordelen'' brengt. Met Scharping wil hij de komende maanden zijn EU-collega's aanmoedigen dit voorbeeld te volgen.

Intussen gaat een Duits-Nederlandse werkgroep de gemaakte principe-afspraak tussen Berlijn en Den Haag uitwerken. Daarbij moet onder meer een regeling worden bedacht voor ,,soevereiniteitsvragen'', namelijk voor de vraag in welke gevallen het Duitse parlement bezwaar zou kunnen maken tegen het vervoer van Nederlandse militairen en materieel door de Duitse luchtmacht.

Scharping en De Grave hebben ook het belang benadrukt van de samenwerking in het Duits-Nederlandse legerkorps waaraan ondanks de bezuinigingen op de Duitse defensie niets wordt veranderd. Beide landen zullen de staf van het korps bij de Navo aanbevelen als een potentieel hoofdkwartier bij crisisoperaties.