Baarmoederprimeur

Een vrouw uit Saoedi-Arabië hoorde achteraf via ziekenhuispersoneel dat haar uitgenomen baarmoeder in een andere vrouw was getransplanteerd. De patiënte onderging een operatie voor een eileidercyste. Tijdens de operatie stapte chirurg Wafa Faquih naar de wachtende familie en vroeg toestemming om de baarmoeder te verwijderen. Hij zei er een kankergezwel in te hebben aangetroffen. Van een transplantatie repte de operateur niet.

Een paar dagen later verschenen er krantenberichten over de wereldprimeur: een baarmoedertransplantatie in het King Fahad ziekenhuis in Jeddah. Daarna vertelde de verpleging aan familie van het slachtoffer wat er was gebeurd.

De onvrijwillige donor is niet alleen haar baarmoeder kwijt, maar heeft ook een beschadigde urineleider aan de ingreep overgehouden. De familie wil weten of er inderdaad een tumor is gevonden. In dat geval zou de baarmoeder niet voor transplantatie geschikt zijn. Maar zonder tumor zou de baarmoeder onterecht zijn verwijderd.

De ontvangster van het orgaan heeft er niet lang plezier van gehad. Geplaagd door afstotingsverschijnselen is haar nieuwe baarmoeder na een maand verloren gegaan.

Deze zaak zal de regulering van medische ingrepen in Saoedie-Arabië bespoedigen. De regering heeft dit soort experimentele chirurgie nu verboden. In Saoedi-Arabië zijn dergelijke nieuwe operaties nu nog alleen toegestaan als zij al eerder in het buitenland zijn gedaan en als daarover in de wetenschappelijke literatuur is gepubliceerd.