Weer benzine in GB

Britse oliemaatschappijen hopen de komende 48 uur ten minste 20 procent van alle benzinepompen in het land weer van brandstof te hebben voorzien. De bedrijven hebben dit meegedeeld aan premier Blair.

Volgens Shell UK-directeur Malcolm Brinded zullen 300 aangewezen (nood)locaties aan het eind van de dag zijn bevoorraad. Hij zei dit na overleg tussen het Britse kabinet en vertegenwoordigers van de olie-industrie. Brinded verwacht dat de komende twee dagen ten minste 2.500 stations in het land van brandstof worden voorzien.

Meer dan de helft van de Britse oliedepots en raffinaderijen werkt weer na een week van blokkades, constateerde een opgeluchte premier Blair. Hij zei niet toe te geven aan de eisen van de actievoerders, maar hij is bereid om naar hun grieven te luisteren.

De premier viel uit naar Esso. Deze oliemaatschappij is de grootste distribiteur van brandstof in het land en verhoogde de prijs voor benzine toen de eerste blokkades werden opgeheven. Ook andere olieconcerns willen hun prijzen verhogen.

Bijna alle benzinepompstations in Groot-Brittannië staan droog. Volgens functionarissen kan het zeker twee tot drie weken duren voordat de situatie weer normaal is. De regering heeft militaire tankwagens ingezet die helpen bij de verspreiding van brandstof. Veel blokkades zijn opgeheven, maar depots bij Southampton, Birmingham en Jarrow worden nog bezet door actievoerders.