Voorbeschouwing: 4x100 vrije slag estafette

Welk land houdt de mannenploeg van de Verenigde Staten af van een recordaantal van acht olympische titels op de 4x100 meter vrije slag? Dat is morgen de vraag, op de eerste dag van het olympisch zwemtoernooi. Sinds de introductie in 1962 ging het goud zeven keer naar de Amerikanen.

Australië hoopt morgen te breken met de traditie. Het gastland brengt drie zwemmers in stelling die ook op de individuele nummers kanshebbers zijn: Michael Klim, Ian Thorpe en Chris Fydler.

Nederland behoort tot de outsiders. Vier jaar geleden in Atlanta zette de ploeg met een vijfde plaats het beste resultaat uit de olympische geschiedenis neer. Ditmaal reiken de ambities verder, al gaf de generale repetitie, drie maanden geleden bij de EK in Helsinki, weinig aanleiding tot optimisme. In de series werden Dennis Rijnbeek, Ewout Holst, Martijn Zuijdweg en Mark Veens twaalfde.

Tot voor kort kon Nederland geen goede estafette op de been brengen. Nu is het aanbod van talent zo groot dat zelfs voor Marcel Wouda, jarenlang zeker van uitverkiezing, geen plaats meer is. Het kwartet bestaat uit Mark Veens, Dennis Rijnbeek, Ewout Holst en Johan Kenkhuis. Van dat viertal moet één zwemmer zijn plaats in de finale afstaan aan de kopman, slotzwemmer Pieter van den Hoogenband. Die heeft de gewoonte om in estafetteverband, vooral dankzij de vliegende start, nog sneller te gaan dan hij normaal al is. Zo realiseerde Van den Hoogenband vorig jaar de snelste split (officieuze tijd) ooit: 47,31. Het officiële wereldrecord op de 100 vrij staat met 48,21 op naam van wereld- en olympisch kampioen Alexander Popov.

Prognose: 1. Australië, 2. VS, 3. Nederland.

Verder morgen onder meer:

Hockey (met Nederland-Groot-Brittannië, mannen)

Triatlon (vrouwen)

Turnen (mannenteams)

Waterpolo (met Nederland-Verenigde Staten, vrouwen)

Badminton (vrouwen enkel- en dubbelspel)

Beachvolleybal (met zusjes Kadijk)