Vitesse doet alles fout, maar wint wel

Vooraf hoopte Vitesse-trainer Ronald Koeman dat zijn Europese debuut als trainer zou worden opgeluisterd met een 2-0 overwinning op Maccabi Haifa. Dat zou een prima uitgangspunt zijn voor de return. Het werd gisteravond zelfs 3-0 voor de Arnhemmers. Maar Koeman had in het Gelredome geen goed woord over voor zijn spelersgroep. Vitesse was immers in de eerste helft op wonderbaarlijke wijze ontsnapt aan een blamage en speelde de hele wedstrijd tactisch op kleuterniveau. ,,Ik ben helaas niet zo'n coach die alleen naar de uitslag kijkt'', aldus Koeman. ,,Het spel moet ook goed verzorgd zijn. En dat was vanavond ver onder de maat. Vrijwel alles ging fout. Ik vond dit onze slechtste wedstrijd van het seizoen.''

De instelling waarmee Vitesse tegen de amateuristische ploeg uit de havenstad het veld instapte leek veel op zelfoverschatting. De competitie in Israel stelt niets voor, we zullen de klus wel even klaren. Zo moet er zijn gedacht. Daarbij werd over het hoofd gezien dat het Nederlandse voetbal al enige jaren flink aan kwaliteit heeft ingeboet. Bob Peeters: ,,We speelden te naïef en wilden alleen maar aanvallen.''

Koeman had eveneens een te hoge dunk van zijn ploeg. Hij spaarde de licht geblesseerde Theo Janssen voor de competitie met als gevolg dat Michel Kreek linkshalf moest spelen. Daardoor ontbrak de organisatie in de verdediging waar met name de vrije man Patrick Pothuizen ook niet aanvoelde dat hij op de juiste momenten moest doorschuiven naar het middenveld. Gevolg: Maccabi Haifa kreeg enkele droomkansen, maar keek in de rust wonderwel tegen een achterstand aan door een fraaie treffer van Martel.

De verdedigers van Vitesse stonden toe dat sterspeler Yossi Benayoun al zijn trucs kon demonstreren. De wedstrijd was net begonnen of hij had Pothuizen al door de benen gespeeld. Hetzelfde overkwam Nanu, de vervanger van de geblesseerde linksback Van Hintum. Benayoun behield bij die actie het overzicht en schoof de bal keurig voor het doel naar de vrijstaande Katan. De centrumspits liet twee meter van de doellijn de bal knullig van zijn schoen springen en Zoetebier voorkwam de gelijkmaker. Het was de tweede grote kans die Katan miste en ook Klesjenko had uit een voorzet van Benayoun kunnen scoren. Met Stefanovic (ex-Sheffield Wednesday en Perugia) en doelman Zoetebier (ex-Feyenoord, Volendam) heeft Vitesse op papier meer kwaliteit in de defensie gekregen, maar van de organisatie klopt nog weinig. In de competitie kregen de geelzwarten al acht treffers tegen in vier duels. De dwalingen van Vitesse bleven gisteravond zonder gevolgen. De Gelderse ploeg werd slechts voor schut ! gezet door de oogstrelende acties van Benayoun, die enkele jaren geleden tevergeefs stage liep bij Ajax. Diamond Kid is zijn bijnaam.

Koeman besefte in de rust dat zijn ploeg was ontsnapt. ,,De omschakeling van aanval naar verdediging was bij ons heel slecht verzorgd. Onverklaarbaar dat het elftal zich in het laatste kwartier zo liet terugdringen. Jammer dat ik maar drie spelers kon wisselen. Ik had er wel meer willen vervangen.''

Hij koos voor de van NEC overgekomen centrale verdediger Pothuizen, die in Nijmegen toch vooral een gewone stopper was, en middenvelder Diarra. Janssen ging linkshalf spelen en Kreek keerde terug op zijn vertrouwde positie als centrale verdediger. Dat kwam de opbouw ten goede. De andere invaller Van der Schaaf, een 21-jarig talent, bracht ook meer rust als rechter middenvelder. Sikora verving later nog de falende Fortes. Zo kreeg Koeman het elftal toch weer in balans, zij het wat laat. Maar zijn verkeerde uitgangspunt had geen consequenties gehad. Toen het juiste elftal er stond kwam al snel het tweede doelpunt. Peeters kopte een vrije trap via de paal en de doelman in het net.

Het was een van de weinige keren dat de dure Belgische aankoop goed werd benut. Later zou hij nog een pass van Janssen op de paal schieten. Peeters moet vooral vanaf de flanken worden bediend. In de eerste helft kwam er van de rechterkant zelden een goede voorzet in zijn richting. En van links, waar Martel de aan zijn knie geblesseerde Laros verving, kreeg hij ook al weinig steun.

Vitesse had geluk dat Maccabi Haifa zichzelf versloeg. Afgezien van het missen van kansen, werden er ook nog twee Israeli's van het veld gestuurd. Keise kreeg zijn tweede gele kaart na een overtreding op Sikora. Badeer werd van het veld gestuurd wegens natrappen op Peeters. Kennelijk was hij nog geïrriteerd door de elleboogstoot die hij kort ervoor in het gezicht had gekregen van Vitesse-verdediger Stefanovic. Maar dat merkte de arbitrale leiding uit Wit-Rusland niet op.

Tegen negen tegenstanders maakte Vitesse de fout door simpel door de lucht te gaan spelen. Toch wist Vitesse de voorsprong te vergroten. Een pass van Kreek werd door Amoah achterwaarts ingekopt. Doelman Davidovitsj verkeek zich op de kleinste speler van het veld.

De return in Israel is nog een formaliteit. ,,Want zo slecht als vanavond spelen we nooit meer'', sprak Koeman in zijn optimisme.

    • Erik Oudshoorn