Ramsj

Thompson is een van de grondleggers van New Journalism, een schrijfstijl die in de jaren '60 en '70 opgang maakte in de VS. Het Martyrium heeft twee titels van hem in de ramsj. In The proud highway staan duizenden brieven van Thompson aan beroemde tijdgenoten; The rum diary (van ƒ65,- voor ƒ14,95) is zijn eerste roman.

Volgens de flaptekst is dit de `definitieve biografie' over Mahatma Gandhi (1869-1948). Het is in ieder geval de zoveelste, dus het pleit voor Chadha dat hij veel nieuw materiaal boven water heeft gebracht. Zo geeft hij voor het eerst de precieze toedracht rond de moord op Gandhi.

Michel White: Isaac Newton. Gebonden, Fourth Estate 1997, van ƒ74,30 voor ƒ29,90. Scheltema Amsterdam.

Nee, Newton ontdekte de zwaartekracht niet nadat hij een appel op zijn hoofd kreeg. Dat is volgens biograaf White een fabeltje dat moest verbergen wat in feite Newtons belangrijkste kennisbron was: de alchemie. In deze kritische biografie scheidt hij feiten van fictie. In The man who loved only numbers (van ƒ44,25 voor ƒ14,95 bij Het Martyrium Amsterdam) portretteert Paul Hoffman een ander en minder bekend genie: de briljante maar zonderlinge wiskundige Paul Erdös (1913-1996). In de flaptekst zegt Oliver Sacks dat hij het een ontroerend levensverhaal vindt.