Pronk kandidaat voor hoge VN-post

Minister Jan Pronk (VROM) is kandidaat om de Japanse Sadako Ogata per 1 januari 2001 op te volgen als Hoge Commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR). Dit heeft premier Kok vanmorgen in de ministerraad meegedeeld. Vorige week, op de Millennium Top van de Verenigde Naties, had Kok de naam van Pronk al ,,ontzettend vaak'' horen noemen, hij was gezien Pronks internationale ervaring daarover ,,niet verbaasd'', aldus een woordvoerder van de premier.

De zestigjarige Pronk (PvdA) staat als een van de belangrijkste kandidaten op het lijstje van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, die zelf de Hoge Commissaris voor de vluchtelingen benoemt. Pronk, die van 1973 tot 1977 en van 1989 tot 1998 minister voor ontwikkelingssamenwerking was, werkte al eerder voor de VN, namelijk als adjunct-secretaris-generaal van de UNCTAD (1980-'85) en als assistent-secretaris-generaal ('85-'86) van de VN zelf.

Op het ministerie van Buitenlandse Zaken heet het daarom dat ,,Kofi Annan en Pronk elkaar goed kennen''. Op BZ is de taxatie dat Pronk als veteraan op het gebied van ontwikkelingssamenwerking, afkomstig uit een land dat veel aan internationale hulp doet, goede kansen heeft. Volgens een woordvoerder van VROM vindt Pronk het ,,zeer eervol'' dat Kofi Annan hem als kandidaat ziet. Maar de minister wilde later vandaag zelf benadrukken dat er méér kandidaten zijn en dat hij moet afwachten tot de secretaris-generaal in oktober een beslissing neemt.

Volgens een UNHCR-woordvoerder in Brussel staan behalve Pronk ook de Noorse minister van buitenlandse zaken, Vollebaek, en Ogata's plaatsvervanger, de Deen Jessen-Petersen, op Annans kandidatenlijst.