Philips verplaatst divisietop naar VS

Het elektronicaconcern Philips verplaatst het hoofdkantoor van de divisie Componenten van Eindhoven naar Sunnyvale in Silicon Valley, het `kloppend' hart van de technologiesector in de Amerikaanse staat Californië.

Philips verplaatst het hoofdkantoor met het oog op de ,,snelle groeistrategie'' van de divisie. Philips Componenten legt zich toe op de productie van elektronische en digitale onderdelen voor computerapparatuur.

De 44-jarige Amerikaan Matt Madeiros, sinds 1988 groepsdirecteur bij Philips, wordt de nieuwe topman van de divisie. Hij is de opvolger van Gerard Kleisterlee, die is aangewezen als opvolger van bestuursvoorzitter Cor Boonstra en nu al een nieuwe functie als chief operating officer heeft gekregen.

De verhuizing heeft verder als doel de aanwezigheid van Philips in de Verenigde Staten te versterken. Op het hoofdkantoor in Eindhoven werken 65 mensen. Het merendeel van de functies blijft in Eindhoven. Tien tot vijftien functies worden overgeheveld naar Californië.

Volgens een woordvoerder gaat het slechts om een kleine verhuisoperatie. ,,Componenten maakt deel uit van het hart van Philips en het hart van Philips blijft in Eindhoven'', aldus de woordvoerder.

In 1998 verhuisde Philips zijn concernhoofdkantoor van Eindhoven naar Amsterdam. Om de emotionele discussie in Eindhoven te sussen, werd toen gezegd dat Eindhoven het technologisch centrum van Philips zou blijven.

De nieuwe topman van Philips Componenten maakte donderdag bekend circa 100 miljoen dollar (250 miljoen gulden) te zullen investeren in de ontwikkeling van kleurenschermpjes voor telecomaparatuur.

Deze activiteit wordt ondergebracht in een nieuwe groep, Philips Mobile Display Systems Kobe in Japan.

Philips-topman Boonstra liet gisteren weten dat de goede verwachtingen die het concern eerder dit jaar uitsprak, zullen worden waargemaakt. ,,Het jaar 2000 wordt een recordjaar in elk opzicht'', aldus Boonstra.