Pas Verschenen

Nieuwe roman van de in het Engels schrijvende Adelheid van Beuningen (1932) over een zestigjarige Engelse archeoloog die bij opgravingen in de baai van Napels verliefd wordt op een Française.

Anna Bolecka: Lieve Franz.

Vert. Karol Lesman, De Geus, 399 blz. ƒ49,90

Roman in brieven van de Poolse schrijfster Anna Bolecka (Warschau, 1951) met het leven van Franz Kafka als uitgangspunt. Zijn relatie met vrouwen, met zijn vader en ook die tot het jood zijn, komt in correspondentie met vrienden en minnaressen aan de orde. Over haar eerder vertaalde roman Een witte steen schreef Kester Freriks: `In handen van een schrijfster als Anna Bolecka wordt elke gebeurtenis, hoe minimaal ook, tot symbool.'

(Boeken 29.8.1997)

Maarten Doorman: Kloppend heden. Bert Bakker, 51 blz. ƒ31,95

`Doe mijn ogen/ dicht tel/ tot honderd/ laat/ mijn gezicht/ niet zien/ tot ik ben/ afgezonderd,/ het lijkt dood/ in een kijkdoos/ honderdtien –/ wie niet gek is/ is gezien.'

Nieuwe dichtbundel van filosoof, essayist en dichter Maarten Doorman (1957) waarin pastische en beeldgedicht, mystiek en erotiek elkaar afwisselen.

Michel Houellebecq: De wereld als markt en strijd. Vert. Martin de Haan, De Arbeiderspers, 175 blz. ƒ34,95

`In de jaren zestig is de heersende moraal vervangen door een absoluut onleefbaar model. In het algemeen ben ik er pertinent op tegen een systeem dat goed werkt te vervangen door iets nieuws', zei de Franse schrijver Michel Houellebecq (1958) in een interview in deze krant (Boeken 27.8.1999). In zijn nu vertaalde debuutroman uit 1994 zet een depressieve, lusteloze computerprogrammeur een collega aan tot moord. Houellebecq, die de innerlijke leegheid van het moderne bedrijfsleven wil demonstreren, verwijst ook naar de seksuele begeerte als bron van haat en ellende. In ons land kreeg hij bekendheid met zijn tweede roman Elementaire deeltjes.

Hubert Lampo: Innerlijke domeinen. Meulenhoff, 799 blz. ƒ55,-

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag op 1 september verscheen een verzamelbundel waarin opgenomen zijn De Elfenkoningin (1989), zijn eerste magisch-realistische roman Terugkeer naar Atlantis (1953) en De wortels der verbeelding, enkele essays die Lampo wijdde aan het magisch realisme. Lampo die in 1942 debuteerde en meer dan dertig romans schreef, ontving in 1999 de Grote prijs der provincie Antwerpen voor zijn gehele oeuvre.

Nicolaas Matsier: Meneer Kortom kijkt uit het raam.

De Bezige Bij, 105 blz. ƒ24,90

Filosofische overpeinzingen van huis-, tuin- en keukenfilosoof Meneer Kortoom over baden, scheren, afwasmachines en zo meer.

Monika van Paemel: Het verschil. J.M. Meulenhoff, 285 blz. ƒ27,50

Als voorzitter van de Vlaamse hulporganisatie De Balkanactie maakte Monika van Paemel een reis naar Sarajevo. Haar ontmoetingen met vluchtelingen en bewoners verwerkte ze in haar nieuwe roman, evenals de ervaringen uit haar jeugd in Hongarije en die van haar voorouders.

Chris de Stoop: De bres. De Bezige Bij, 230 blz. ƒ34,90

Roman van Chris de Stoop waarin de ondergang van het polderlandschap en zijn boeren centraal staat. Hij keerde voor een jaar terug naar de plek waar hij opgroeide, de Wase polder, en maakte zo mee hoe het landschap plaats moest maken voor havendokken, fabrieken en kerncentrales.