Pas Verschenen

Cris van der Hoek: Een bewuste paria. Hannah Arendt en de feministische filosofie. Boom, 288 blz. ƒ44,50

Aan de hand van denkbeelden van Hannah Arendt probeert de auteur een nieuw `postfeministisch' elan te geven aan de oude leus `het persoonlijke is politiek'. Zij presenteert daarbij vier filosofes die de discussie met Arendt zijn aangegaan.

Genootschap Onze Taal, Peter Smulders, eindred.: Onze Taalkalander 2001. Sdu, ƒ27,50

365 Vragen over taal in de inmiddels alweer achtste taal-scheurkalender. `Een biljet van 25 gulden wordt wel een geeltje genoemd. Waarom?'

Barbara Laan & Anouk de Wit (samenstelling): Reisschetsen van Nederlandse Architecten. Architectuuragenda 2001. (Travel Sketches by Dutch Architects). Nederlands Architectuurinstituut, ƒ34,50

Fraai vormgegeven agenda, geïllustreerd met niet eerder gepubliceerde reisschetsen van Nederlandse architecten als Cuypers, De Bazel, Berlage en Hertzberger. De tekst - het voorwoord en de bijschriften – zijn in het Engels vertaald door Andrew May.

Marijke Harberts: Doe effe normaal juf. Belevenissen op de middelbare school. Van Gennep, 160 blz. ƒ29,90

Deels eerder als column in Trouw verschenen impressies van een lerares over het leven van alledag op een `zwarte school' in Amsterdam-West. Harberts stond ruim twintig jaar voor de klas en publiceerde onder meer Afscheid van Joke Smit (1987) en Doezamand (1994).