Panorama Guth

Nooit geweten dat er in het verre Australië een tegenhanger bestaat van Panorama Mesdag. Het staat in Alice Springs, in het rode hart van Australië, en het is de droom van Henk Guth, een schilder die in Arnhem opgroeide en die in 1960 naar Australië emigreerde. Het foldertje geeft de cijfers: het kostte Guth zes maanden om het zes meter hoge doek, met een omtrek van zestig meter, met 680 kilo verf te beschilderen. En wat beeldde hij af? De omgeving van Alice Springs. De samensteller van mijn reisgids maakt zich er vrolijk over. Het is allemaal erg realistisch, schrijft hij, maar waarom zou je drie dollar entree betalen voor wat je buiten gratis kunt zien? Gelukkig is er binnen nog meer werk van Guth te zien. Helaas heeft hij daar de trant van Hendrik Willem Mesdag grotendeels verruild voor die van het `Huilende zigeunermeisje'.