Opening Spelen cultureel spektakel

Meer dan 100.000 toeschouwers waren vandaag getuige van een groots opgezet cultureel spektakel in het Olympisch Stadion in Sydney, waarin gastheer Australië zich bij de opening van de 27ste Moderne Spelen als een multicultureel land presenteerde.

Enkele uren eerder hadden ongeveer driehonderd aboriginals in de binnenstad van Sydney geprotesteerd tegen de Spelen. Zij voelen zich als oudste inwoners al decennia lang achtergesteld bij de blanke bevolking. Maar hun verzet smoorde in de euforie over de honderd dagen durende tocht van de olympische vlam door Australië.

Gisteren en vandaag waren ruim één miljoen mensen op de been in Sydney om de toorts te begeleiden naar het olympisch stadion, waar IOC-voorzitter Samaranch werd vergezeld door zijn Australische `first lady' Dawn Fraser. De olympische zwemkampioene in 1956, 1960 en 1964 was een van de talloze prominente oud-sporters.

De Nederlandse equipe werd aangevoerd door amazone Anky van Grunsven. Ook sterren als de tennissers Goran Ivanisevic (Kroatië), Gustavo Kuerten (Brazilië) en bokser Felix Savon (Cuba) deden mee aan de parade.

De ceremonie werd overschaduwd door een conflict over de uitkomst van de dopingcontroles in Sydney. Namens het IOC maakte generaal-directeur Carrard bekend dat 418 dopingtesten zijn uitgevoerd onder auspiciën van de World Anti Doping Agency, alle met een negatief resultaat. Maar volgens directeur McCaffrey van het bureau drugsbestrijding van het Witte Huis heeft WADA enkele atleten betrapt die de Spelen binnenkort moeten verlaten.

GEHEIME WAPENSpagina 9