Motorrijders helpen Vinokourov aan zege

Als een sluipmoordenaar Alexander Vinokourov dook gistermiddag in de finale van de achttiende etappe in de Vuelta achter de twee vluchters op. De Kazachstaan maakte slim gebruik van de handvol motoren die in de laatste honderden meters achter de Basken José Garcia Acosta en Roberto Laiseka reed. Hij versloeg de twee verraste Spanjaarden op de streep. Met dank aan de gemotoriseerde begeleiders behaalde Vinokourov in Ciudad Rodrigo zijn eerste overwinning van het seizoen.

In de 159 kilometer lange etappe kwam de riante leiderspositie van de Spanjaard Roberto Heras niet in gevaar. Zijn voorsprong op zijn landgenoot Angel Casero bedraagt nog 3.41 minuut. Vandaag ging Heras in Salamanca weer met een gerust gevoel van start voor de rit naar Avila, de laatste vlakke etappe in de Vuelta. Morgen staat de laatste bergetappe op het programma, zondag de afsluitende tijdrit.

Garcia Costa van Banesto ontsnapte na 65 kilometer tijdens de beklimming van de Alto de el Portillo. Hij kreeg al snel gezelschap van Laiseka, winnaar van de twaalfde etappe naar Zaragoza, maar de twee werkten nauwelijks samen waardoor de voorsprong op het uitgedunde peloton niet verder uitliep dan een minuutje. Met nog 25 kilometer te gaan begon Vinokourov zijn jacht op de leiders. De timing van de Telekom-renner uit Kazachstan was perfect. Dat de wedstrijdleiding zwaar in de fout ging door de motoren tussen de leiders en achtervolger Vinokourov te laten rijden, dat was de latere winnaar een zorg.

Gisteren bracht de knecht van Jan Ullrich het er in het stadje bij de grens met Portugal beter vanaf dan in de Tour, toen hij in Freiburg door medevluchter Salvatore Commesso werd verslagen. Tot in Ciudad Rodrigo moest Vinokourov, die morgen in de Vuelta zijn 27ste verjaardag viert, dit seizoen genoegen nemen met troostprijzen. De in Monaco woonachtige renner behaalde als prof in totaal veertien overwinningen.

In het begin van de etappe was Miquel van Kessel betrokken bij een ontsnapping, die echter geen stand hield. De Farm Frites-renner finishte als beste Nederlander, als 40ste, op 2.17 van Vinokourov.