LINGUINE MET PIJLINKTVIS, ANSJOVIS EN KAPPERTJES

Linguine zijn Zuid-Italiaanse deegwaren die er uitzien als afgeplatte spaghetti, maar een fractie breder en ovaal in doorsnede zijn. Linguine worden door Zuid-Italianen altijd gegeten in combinatie met schaal- en schelpdieren. Ook inktvis-achtigen als pijlstaart, zeekat en octopus worden liefst met linguine geserveerd. Bereiding: Snijd het toefje tentakels onder de ogen los en houd ze apart. Trek de rest van de kop uit de mantel, verwijder het rugschildje, spoel de mantel van binnen uit onder stromend water en wrijf tevens het paarse vliesje weg van de mantel. Snijd de mantels in smalle ringen. Versnipper de knoflook. Verhit de olie in een hapjespan en fruit daarin al roerend knoflook, cayennepeper en peterseliesteeltjes op halfhoog vuur gedurende 1 minuut. Voeg ansjovis en kappertjes toe, draai het vuur iets lager en laat de ansjovis al roerend wegsmelten. Voeg de pijlinktvis toe en fruit het geheel op iets hoger vuur gedurende 2 minuten. Voeg blokjes tomaat en oregano to! e en laat de saus 5 minuten stoven in de gesloten pan op halfhoog vuur. Roer de saus goed door en stoof alles in een open pan nog 5-7 minuten op lager vuur tot de stukjes tomaat uiteen zijn gevallen en de saus de gewenste dikte heeft gekregen. Wie geen zoute kappertjes gebruikt maar kappertjes op azijn moet nog wat zout toevoegen aan de saus. Roer vlak voor gebruik de peterselie door de saus. Kook intussen de linguine in ruim kokend, gezouten water bijtgaar, giet ze af in een bolzeef en schud het kookvocht er uit. Schep de nog vochtige pasta direct door de saus. Verdeel de linguine over voorverwarmde diepe borden. Er gaat geen parmigiano of andere Italiaanse kaas over dit gerecht.

    • Florine Boucher