`Leraren bereid om langer te werken'

GroenLinks wil leraren in het basisonderwijs tijdelijk en vrijwillig langer laten werken. Op die manier kan het tekort aan leraren worden bestreden. Om het plan te verwezenlijken is wel een aanzienlijke financiële investering van het kabinet nodig. Uit een in opdracht van GroenLinks verricht onderzoek blijkt dat een derde van de leraren bereid is langer te werken. Zeven op de tien leraren zou het aanvaardbaar vinden tijdelijk adv-uren om te zetten in lessen.

Minister Hermans is positief over het plan. Noodzakelijk is wel dat de dit voorjaar gesloten CAO wordt opengebroken. Dat is volgens fractievoorzitter Rosenmöller van GroenLinks geen probleem. ,,Het plan kan na de kerstvakantie worden ingevoerd. We kunnen na de algemene beschouwingen de CAO openbreken.''

GroenLinks, die het plan donderdag presenteerde, baseert zich op een onderzoek van het bureau EVA onder 301 leraren. Volgens de partij zou het effect van de maatregel groot zijn: het acute tekort zou grotendeels kunnen worden opgelost.