Krachteloos Roda verliest van Bratislava

Voor bekerwinnaar Roda JC lijkt het Europese avontuur dit seizoen snel ten einde. De eerste wedstrijd in de eerste ronde van het UEFA-Cuptoernooi tegen Inter Bratislava ging gisteravond op eigen veld verloren: 2-0. Door dat resultaat lijkt de return in Slowakije over twaalf dagen op een formaliteit uit te draaien.

Een gebrek aan stootkracht brak de Kerkraadse ploeg op. Het gemis van de spitsen Bob Peeters en aankoop Yannis Anastasiou deed zich voelen aan Limburgse zijde. De Belg Peeters werd vlak voor het begin van de competitie voor ongeveer 15 miljoen gulden verkocht aan Vitesse, een concurrent in de strijd om Europees voetbal.

Roda JC ging naarstig op zoek naar een vervanger voor stormram Peeters. De club was lang in onderhandeling met Erik Meijer van het Engelse Liverpool, maar de huursom en het salaris van de aanvaller bleken te hoog. Pas kort voor de eerste competitiewedstrijd legde Roda JC de Griekse spits Yannis Anastasiou van Anderlecht vast. Anastasiou bleek een ander type spits als Peeters, maar minstens zo effectief: hij trof in vier competitieduels al viermaal doel. De Kretenzer kon echter niet meespelen tegen Inter Bratislava, omdat hij met Anderlecht al had gevoetbald in een voorronde-wedstrijd van de Champions League. Vervelend, daar Roda JC Anastasiou al ruim voor dat duel had kunnen vastleggen.

Trainer Sef Vergoossen van de Limburgse ploeg begon gisteravond met de jonge Belg Tom Soetaers en de Hongaar Gabor Torma in het centrum van de aanval. Het duo kon zich nauwelijks staande houden tegen de Slowaakse defensie. Als de mannetjesputters Gerich en Suchanchok eens een steek lieten vallen, was er wel weer een andere verdediger in de buurt om de fout te herstellen. Soetaers probeerde af en toe op snelheid of via een individuele actie voor gevaar te zorgen. Torma liet helemaal niets zien. Bij zijn overgang naar de Kerkraadse vereniging in 1997 bestempelde Torma Roda JC slechts als springplank naar een topclub. Een jaar later liep hij een zware knieblessure op, waarvan hij inmiddels is hersteld. In de competitie blonk Torma tot dusver niet uit, tegen Inter Bratislava speelde hij uitgesproken slecht.

Op spelbepaler Van der Luer na, leverde heel Roda JC een zwakke prestatie. In de eerste helft kwam de formatie af en toe tot een aardige combinatie, maar vaker nog verzandden de gastheren in tempoloos voetbal dat gekenmerkt werd door veel breedtepasses. Het vleugelspel was beneden peil, de beide backs Senden en Van Haaren kwamen nauwelijks op en de spitsen konden zich niet onderscheiden met gevaarlijke acties. Bovenal voetbalde Roda JC krachteloos en zonder inspiratie. Dat was koren op de molen van Inter Bratislava, dat met de enige aanvaller Nemeth en schaduwspits Babnic gokte op de counter. Roda JC plaatste de gasten in een zetel door ze via defensief gestuntel de kans op een snelle openingstreffer te bieden. Van Haaren werkte de bal slecht weg, waarna drie Roda JC-verdedigers toekeken hoe Nemeth koel doel trof: 1-0. De thuisploeg kreeg voor de rust twee aardige kansen: Soetaers en Vrede kopten echter naast het doel van keeper Hyll.

De spelopvatting voor de thuisploeg in de tweede helft leek duidelijk: meer agressie, meer druk naar voren, een hoger baltempo en gevarieerd vleugelspel. Daarvan kwam echter niets terecht. De ingevallen Dave Zafarin (voor Torma) en Igor Tomasic (voor Sven Vandenbroeck) pasten zich moeiteloos aan aan het matige spel van hun ploeggenoten.

De toeschouwers die in het prachtige Parkstad Limburg-stadion een opleving verwachtten van de erkende cupfighter Roda JC, kwamen bedrogen uit: vrijwel elke speler van de thuisploeg leek lijm aan zijn voeten te hebben. Inter Bratislava deed wat van een geroutineerde ploeg uit Oost-Europa verwacht mag worden: tijdrekken, af en toe harde overtredingen maken en succesvol counteren. Uit een spaarzame aanval over de rechterkant schoot Babnic droog raak: 2-0. De treffer werd ingeleid door gestuntel van linksback Van Haaren van Roda JC. Na SC Heerenveen in de Champions League liet nu ook Roda JC zien problemen te hebben met verdedigen in Europacup-wedstrijden.

Roda JC zal de return in een troosteloze ambiance moeten spelen. Kampioen en bekerwinnaar Inter, dat in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld door Olympique Lyon, staat in de schaduw van het meer geliefde Slovan Bratislava. Inter werkt zijn thuiswedstrijden meestal af voor slechts tweeduizend toeschouwers. Trainer Vergoossen erkende dat zijn ploeg veel moeite zal krijgen om het Europese avontuur te verlengen. ,,Desondanks weten we nu meteen wat we daar moeten doen: drie keer scoren. Op basis van deze wedstrijd zie ik dat echter niet gebeuren.''

    • Marcel Abrahams