Koninklijke houdt Damrak nipt op winst

De AEX-index noteerde vanmorgen als enige toonaangevende Europese beursgraadmeter in de plus. Dat was vooral te danken aan de koerswinst van ruim 1 procent van zwaargewicht Koninklijke Olie.

De hoofdfondsen op de Amsterdamse effectenbeurs gingen vanmorgen over een breed front onderuit. Opvallend was de plotselinge koersval van het aandeel Heineken. De bierbrouwer kwam vanmorgen met de resultaten over de eerste zes maanden. De nettowinst steeg met 19 procent naar 249 miljoen euro. Beleggers beloonden het aandeel Heineken aanvankelijk met een stijging van 1,10 euro, maar in de loop van de ochtend sloeg het sentiment helemaal om. Heineken moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een verlies van bijna 2 procent op een koers van 55,90 euro. Daarmee was de bierbrouwer in één klap een van de grootste verliezers op het Damrak.

Alleen uitgever Elsevier deed het nog slechter. Het aandeel kalfde 2,5 procent af op een koers van 13,60 euro. Ook Wolters Kluwer moest inleveren. Het aandeel werd bijna een half procent goedkoper op 22,30 euro. Concurrent VNU wist zich wel in de zwarte cijfers te handhaven. De uitgever won bijna 1 procent.

De AEX-index noteerde rond het middaguur 0,19 procent hoger op een stand van 678,61 punten. Daarmee deed de Amsterdamse beurs het beter dan de overige toonaangevende beurzen in Europa, die zonder uitzondering in de min noteerden. De Midkap lag wel in lijn met de trend in Europa; deze index van middelgrote fondsen verloor bijna 1 procent op een totaal van 677,48 punten.

De goede prestatie van de Amsterdamse effectenbeurs was vooral te danken aan de opleving van het aandeel Koninklijke Olie. De beurszwaargewicht, die gisteren nog inleverde omdat beleggers winst namen, boekte vanochtend ruim een procent koerswinst op 71,96 euro. Die ontwikkeling was een reactie op de zoveelste stijging van de prijs van ruwe olie.

De meeste technologiefondsen profiteerden van het hogere slot van de Amerikaanse Nasdaq gisteren. Chipmachinefabrikant ASM Lithography, kabelexploitant UPC en elektronicaconcern Philips mochten een winst van enkele tienden van procenten bijboeken. Automatiseerder Getronics daarentegen moest bijna 1 procent inleveren. Ook staalconcern Corus moest opnieuw genoegen nemen met een verliesje. Het aandeel verloor bijna 1 procent op 1,01 euro. De koers van het aandeel Corus is sinds het begin van dit jaar meer dan gehalveerd. Het staalconcern heeft te lijden van de hoge prijs van olie en het Britse pond.

Bij de middelgrote fondsen viel de sterke daling van Cap Gemini op. Het aandeel van dit automatiseringsbedrijf werd 6,55 procent goedkoper op 210,50 euro. De koers werd eerder deze week flink omhooggestuwd na de bekendmaking van een winststijging in de eerste jaarhelft. De toename van de winst viel beleggers bij nader inzien toch tegen, waarop een correctie volgde.